понеділок, 25 листопада 2013 13:02

"Шкода, що я не у Львові і не в Києві" - у Берліні на євромайдані трьома мовами агітували за ЄС
14

Фото: Фото: Христина МАКСИМЕНКО

Неділя, 24 листопада. 11.45. У Берліні +5, похмуро. Головною вулицею німецької столиці ходять туристи. Біля Бранденбурзьких воріт фотографуються друзі та закохані. Неподалік біля встановленої, але ще не оздобленої новорічної ялинки тупцяють чоловіки, одягнені у військові форми різних армій - американської, французької та радянської, махають кожен своїм прапором. Неподалік з лапи на лапу переступає велетенський м'який ведмідь, символ міста, по іншу сторону чоловік у костюмі монстра - усі беруть гроші з туристів за фотографії з ними. Між чоловіками у формах видніється український прапор. Українська діаспора в Німеччині збирається на мітинг на підтримку підписання Асоціації України з ЄС.

12.00. Починає накрапати дощ. Українці розкривають парасолі і вишиковуються з транспарантами в ряд. Організатори акції українською, німецькою та англійською мовами оголошують причину зібрання та розповідають про ситуацію в Україні. Вигукують трьома мовами: "Україна - частина Європи!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава УГКЦ підтримав людей, які вийшли на підтримку асоціації з ЄС

- Знаю, що ви потребуєте розуміння від німецького народу про те, що відбувається у вашій країні, як все є насправді. Тому я тішуся, що ви зібралися сьогодні тут підтримати своїх, висловитися проти дій Януковича і відстояти своє майбутнє, - говорить до присутніх колишня депутатка Бундестагу від партії Зелених Віола фон Крамон.

12.30. До дівчат, які розмальовують обличчя жовто-блакитними фарбами, підходить німецький студент Лео, хоче щоб і йому на щоці намалювали прапор України.

- Дівчата, я не маю прапора України з собою, ні Євросоюзу, бо сьогодні все зачинено. - каже Лео, поки дівчата пальцями наносять на його обличчя фарбу. - Маю тільки прапор Німеччини. Як думаєте, я можу його розгорнути тут?

Ті відповідають, що так. Це буде схожим, що Німеччина підтримує Україну. Лео знає про Україну чимало, бо орендує помешкання в Берліні з двома українськими студентами, домовився тут із ними зустрітися.

- Я дивився по телевізору про протести в Україні. Те, що вам погрожує Росія, каже, як вам бути, вважаю комічним. Це ж неактуально більше, про це більше не має йти мова. А може ви хочете говорити англійською, а не російською? Яке їм діло. Тиск з боку Росії неприйнятний, - Лео вдягає мені на шию гірлянду зі штучних квітів кольорів німецького прапора і обіцяє приїхати в Україну. Каже, завітає до Києва, Львова і Чернівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Главу представництва ЄС вразили "євромайдани"

12.45. Хоч від Берліну до Києва 1300 км - на площах обох столиць лунають однакові заклики і пісні. Присутні співають "Україно" Тараса Петриненка, кількість діаспорян помітно зростає. У натовпі з'являються таблички за написами Одеса та Луцьк, більшає плакатів та прапорів. Людей під Бранденбурзькими воротами вже більше 200. Подивитися на мітинг підходить чоловік у дублянці, з чорним кучерявим волоссям, років 60. Запитує німецькою:

- Люди, навіщо вам та Європа? Ви подумайте тричі, чи вам потрібен Європейський Союз. Бо ми також раніше думали, що це для нас добре, а виявилось, що це вигідно лише для конкретних осіб, для банків, бізнесменів, монополістів, всюди суцільне лобіювання чужих інтересів. Я - італієць. Моя країна стояла перед тим самим вибором багато років тому. Я не проти Європейського Союзу, але поміркуйте дуже добре, перед тим, як робити вибір. Все, чао, дівчата, - італієць махає рукою і йде.

Ольга Самборська, голова українського форуму в Німеччині, закликає українців бути активними у своїх містах, збиратися та триматися купи.

- Українці в Німеччині не є дуже активними. У нас давно налагоджена організація різних пам'ятних дат, як вшанування жертв Голодомору. А от на мітинги збираємося не часто. Це мусить щось статися.

За кілька днів, українська діаспора Німеччини планує направити звернення про підтримку підписання угоди про Асоціацію України з ЄС до українського уряду, Єврокомісії та представників Європейського парламенту з проханням підтримати український народ.

13.00. Організатори акції закликають охочих висловитися, підходити до мікрофона. Богдан зі Львова каже, щойно прочитав через телефон, що в Києві на майдані Незалежності зібралося майже 100 тисяч людей. Берлінці аплодують.

- Мені шкода, що я сьогодні не у Львові, не в Києві, не можу бути з тисячами людей, які зібрались за ідею, - каже Богдан. - Тому вирішив, що я точно маю бути тут.

- Та ви всі однакові. Всі, як росіяни, - 45-річний Петер роздратовано кружляє довкола акції українців, викурює одну за одною цигарки, щось занотовує на телефоні. Він стояв до приходу українців на площі перед Бранденбурзькими воротами, стукав у великий бубон, висловлював незадоволення німецькими політиками, а заодно заробляв гроші. Через протест українців, Петер мусів зробити перерву. - Ви сприяєте, щоб російської мафії потрапляла в Іспанію через Крим. Це ж ваша територія, правда? І Чорнобиль у вас був. До речі, у вас досі є ті місця, де всі разом працюють, що "колхозами" називають?.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євромайдан у Києві благополучно пережив ніч

13.20. Українці співають пісні Руслани та "Океану Ельзи", коломийки. Завбачливі демонстранти витягають термоси з чаєм.

- Для мене не важливо коли підпишуть Асоціацію з ЄС, але реакція українців на ці процеси є важливішою, - розповідає україніст Роман Дубасевич. - Люди з різних куточків світу можуть легко солідаризуватися в наш час завдяки соцмережам.

Літній чоловік низького зросту у чорному пальто пильно спостерігає за тим, що відбувається, запитує присутніх, хто розуміє німецьку, бо він хоче запитати:

- А хто ж вибирав вам вашого президента, і всіх політиків? Хіба не ви самі? Чого ви тепер хочете? Проти чого протестуєте? - після відповідей присутніх додає: - За два роки виберете собі нового президента, який вам буде подобатися.

13.40. Мітинг українців в Берліні оголошують завершеним. Учасники розбігаються по кав'ярнях грітися. На площу перед Бранденбурзькими воротами повертаються перевдягнені солдати і ведмідь. Петер починає барабанити.

Зараз ви читаєте новину «"Шкода, що я не у Львові і не в Києві" - у Берліні на євромайдані трьома мовами агітували за ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути