вівторок, 15 серпня 2017 20:24

Скандал із "українськими" двигунами в КНДР влаштував Кремль - експерт

Скандал із "українськими" двигунами в КНДР влаштував Кремль - експерт
Військовий експерт Михайло Самусь: "Україна має запропонувати США свою допомогу в розслідуванні справи про двигуни північнокорейських ракет - відкрити всі свої можливі бази збереження якихось компонентів та заводи. Показати, що в нас все на місцях. Щоб зняти всі питання" / Фото: BBC

Стаття New York Times про українські двигуни в північнокорейських ракетах є інформаційною атакою Росії.

Про це розповів Gazeta.ua заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

- Це антиукраїнська маніпуляція, у якій немає жодного факту. Слово "Україна" там використовують лише в контексті припущень. Як потрапили ці двигуни до Північної Кореї залишається загадкою.

За контактами Північної Кореї слідкують провідні спецслужби світу. Мало ймовірно, що один дослідник і один журналіст можуть виконати їхню роботу. У той час, як вони всі спали, ці двоє джентльменів взяли й розкрили світову змову України та КНДР.

Чому у NYT з'явилася ця стаття саме зараз?

У матеріалі сказано, що у постреволюційній Україні настав хаос. Заводи втратили російські контракти, знаходяться на межі виживання. Там навіть є фраза "потопають у низькій моралі". Фактично за їжу готові продавати будь-які секрети, зокрема, двигуни. Мотив таких публікацій тільки один — гроші. Інакше не можу пояснити, як такі поважні журналісти (Вільям Броуд і Девід Сангер, - Gazeta.ua) могли написати такі речі, не поїхавши до Дніпра чи "Південмашу", не поговоривши з людьми.

Це чиста маніпуляція. Є ремарка: немає доказів, що український уряд чи президент знають про ці оборудки. Автор дослідження у Twitter сьогодні написав, мовляв, він мав на увазі, що уряд про це не знав. Він натякає на чорний ринок та оборудки українських інженерів.

Хто стоїть за цією публікацією?

Росія має всі можливості поставляти будь-які технології до Північної Кореї. Вона робила це десятиліттями абсолютно безконтрольно, оскільки країни мають спільний кордон.

Якщо подивитися на карту світу, зрозуміло: таємно поставити з України двигуни в КНДР під носом усіх спецслужб світу — фантастика.

Росія прагне приховати свої оборудки з КНДР, які здійснила два роки тому. Тоді ще не було адміністрації Трампа, ситуація у світі була сприятливою. Вона вільно почувалася в будь-яких сферах. Я не виключаю, що в цей час РФ могла здійснювати такі передачі, розраховуючи на посилення КНДР і шантаж США.

Одне із завдань цієї публікації - погіршити відносини між Україною і Сполученими Штатами. Ми почали вибудовувати міжнародні формати, готувати реальні рішення для надання Україні летальної зброї. Ця стаття відразу ставить величезний знак питання стосовно перспектив відносин США та України. У будь-якому разі створять комісію, яка перевірятиме ці данні. По аналогії з "кольчужним" скандалом (у квітні 2002 року з'явилася інформація про продаж українських автоматизованих станцій радіотехнічної розвідки Багдаду. - Gazeta.ua) це може тривати роками. Кольчуги так і не знайшли в Іраку. Але скандал мав негативний вплив на українсько-американські стосунки. Організатори публікації розраховували саме на такий ефект.

Чи можливо виявити справжнього постачальника двигунів?

Щоб повністю зняти звинувачення з України, потрібно дістати ці двигуни. Це можна зробити тільки діставшись до лабораторій в Північній Кореї. Зараз це неможливо. На це і розрахунок.

Очевидний замовник — Кремль. Більше жодних гравців на світовій арені, які б могли поставити перед собою такі завдання, немає. Якщо встановлять, що РФ передала ракетні двигуни КНДР, введуть нові санкції. І вони вже будуть на рівні Організації об'єднаних націй. Кремлю буде невесело, якщо введуть санкції проти нафтових компаній РФ, які залишаються основним джерелом валюти для РФ. І на ній тримається путінський режим і вся військова машина Росії. Путін зараз готується до президентських виборів. Йому треба утримати курс рубля та соціальні виплати.

Сполучені Штати розцінять передачу цих двигунів Пхеньяну як ворожі дії стосовно себе. Оскільки це створення потужної загрози для США. Сторона, яка це допустила, переходить у ранг ворогів Америки. Це гра з високими ставками.

Які шанси, що Україна виявиться крайньою?

Це неймовірно. Для цього немає жодних підстав. Ці двигуни розробили за часів Радянського Союзу в Росії. Це радянська, а не українська розробка. Вони просто випускалися в УРСР. В незалежній Україні їх не випускали ніколи. Ці двигуни є складовими міжконтинентальних балістичних ракет, які знищували якраз під контролем США, згідно з Будапештським меморандумом. Американці чітко знають, які двигуни, де зберігаються.

Чому цей матеріал з'явився саме зараз?

Напевно, російським спецслужбам стало відомо, що американські почали отримувати конкретну інформацію якраз про ці ракетні двигуни і знають, звідки вони потрапили. Запустили інформацію, що вони з України, щоб потягнути час. Рано чи пізно встановлять, звідки ці двигуни. Правда стане відомою. Головне завдання Росії — відтягнути час перед президентськими виборами. Ця стаття прекрасно виконує цю роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корейські шпигуни, які "погоріли" на Південмаші, уже 6 років сидять в Україні

Яка має бути реакція України?

Україна має запропонувати свою допомогу Сполученим Штатам у розслідуванні цих оборудок і відкрити всі свої можливі бази збереження якихось компонентів та заводи. Показати, що в нас все на місцях. Щоб зняти всі питання.

Також в Україні є дуже багато спеціалістів, які ці двигуни будували, та можуть фахово допомогти. Зокрема, автору дослідження Майклу Еллеману й авторам статті New York Times, розібратися, яке ж походження мають ці двигуни.

Це радянська розробка, а не українська, як сказано в статті. В цьому матеріалі маніпулюють тим, що в Україні зараз хаос і чорний ринок технологій процвітає. Останній абзац цієї статті каже, що "Південмаш" у скрутному становищі, тому він становить загрозу розповсюдження ракетних технологій. Це абсолютно неперевірена інформація. За таке твердження можна подавати в суд. Окрім того, що воно паплюжить ділову репутацію заводу, в принципі звинувачує в дуже важких злочинах і Україну, і завод. Оскільки Україна є членом Режиму контролю ракетних технологій та учасником Будапештського меморандуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не КНДР: Україна продала Південній Кореї програми для ракетних двигунів

Як вплине ця публікація на рішення США щодо летальної зброї для України?

Звичайно, ця ситуація заважатиме. Робота Курта Волкера, який нещодавно приїжджав і знайомився з Україною, керівництвом, обстановкою, може бути заблокована після цієї статті. Мусять перевірити слова й припущення автора.

Все залежить від того, як просуватиметься розслідування. Ситуація б'є в яблучко. "Джевелін" - дуже чутлива технологія, це теж ракета. Можна припустити, що українці можуть передати всі ці технології КНДР. Такі голоси можуть знайтися в Конгресі та адміністрації президента. На це й розрахована атака.

У газеті New York Times з'явилася публікація, в якій сказано, що двигуни для міжконтинентальних ракет Північної Кореї були виготовлені в Україні, а КНДР придбала їх на чорному ринку. Цю інформацію спростував секретар РНБО України Олександр Турчинов. Як зазначає заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін, стаття у New York Times побудована на точці зору однієї людини, яка працює у недержавній організації. Йдеться про Майкла Еллмана, який у 1995-2001 роках очолював програму скорочення російської ракетної загрози, яка мала на меті демонтаж застарілих ракет. Він тоді працював у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Скандал із "українськими" двигунами в КНДР влаштував Кремль - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути