Ексклюзиви
середа, 02 вересня 2020 14:30

Ситник заявив, що у відставку не піде

Ситник заявив, що у відставку не піде
Артем Ситник не збирається подавати заяву на звільнення. ФОТО: НАБУ

Директор НАБУ Артем Ситник не збирається йти у відставку.

"Звичайно, що не буду. І я говорив про причини такого рішення Конституційного суду, чому він 20 років розглядав по-одному, а потім почав розглядати по-іншому. Причина в цьому – це справа Окружного адміністративного суду міста Києва (суддів адмінсуду могли попередити про обшуки, про це заявили детективи НАБУ. - Gazeta.ua). Але, відповідно до логіки цього рішення, президент зараз не має конституційного права прийняти рішення про мою відставку. Тому ми працюємо далі, але цю ситуацію треба зараз вирішити в парламенті відповідним законом",- розповів він в інтерв'ю "24 каналу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського прокоментували рішення КСУ щодо Ситника

Артем Ситник розповів, що сам факт скасування наказу не припиняє повноважень і не звільняє директора з займаної посади, але дає можливість для певних маніпуляцій і спекуляцій.

"Зараз після такого рішення не можна законно звільнити жодного керівника Служби безпеки України в областях, тому що це буде неконституційний указ президента. Немає права у президента призначати чи звільняти начальників СБУ в областях. Буде дуже багато питань. Можна буде переглянути всі призначення керівників СБУ в областях за 20 років. Загалом спекуляцій теж буде дуже багато. Але з юридичної точки зору, є директор Ситник, який виконує ці повноваження, і передбачені законом підстави для припинення цих повноважень і для звільнення. До цього часу діє така норма, що припиняє повноваження директора (НАБУ. - Gazeta.ua) і звільняє з посади президент України".

Артем Ситник є першим і єдиним директором НАБУ. Орган створили 2015-го на вимогу Міжнародного валютного фонду та Європейської комісії для запровадження безвізу з Євросоюзом.

Конституційний суд визнав неконституційним призначення Ситника главою НАБУ. Орган заявив, що експрезидент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, видаючи указ про призначення директора.

Президент Володимир Зеленський, після свого обрання на посаду глави держави, намагався звільнити Ситника, але його не підтримала Рада.

Наразі чинний директор НАБУ продовжує працювати, адже рішення КС не означає його автоматичного звільнення. Представник президента у конституційному суді Федір Веніславський вважає, що з юридичного погляду Ситник більше не може виконувати повноваження глави бюро, оскільки указ про його призначення втратив чинність.

Зараз ви читаєте новину «Ситник заявив, що у відставку не піде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути