понеділок, 04 квітня 2011 16:01

Симоненко вважає нісенітницею створення музею на ставці Гітлера

Симоненко вважає нісенітницею створення музею на ставці Гітлера

Фракція Компартії України протестує проти планів уряду створити музей на базі ставки Гітлера "Вервольф" у Вінницькій області, заявив на погоджувальній раді в понеділок лідер комуністів Петро Симоненко.

Під час Великої Вітчизняної війни приблизно у восьми кілометрах на північ від Вінниці була побудована ставка "Вервольф" для вищого керівництва фашистської Німеччини. Ставка мала телефонний зв'язок з Берліном. Її будівництво почалося в кінці 1941 року, велося за участю німецьких фахівців, а також представників народів, окупованих Німеччини країн. Від нещадної експлуатації, голоду, хвороб і сильних морозів на будівництві загинуло багато радянських військовополонених і місцевих жителів. Ставка була зруйнована в березні 1944 року.

"Ми кожного року 9 травня святкуємо Велику Перемогу, а у нас до Великої Перемоги готують відкриття меморіального комплексу" Вервольф ". Це якась нісенітниця, якась дурість. Треба звернути на це увагу і дати по руках тим, хто займається цією дурницею", - зазначив Петро Симоненко.

За його словами, така ініціатива влади є знущанням над Великою Перемогою.

У початку 2011 року голова Вінницької обладміністрації Микола Джига доручив створити історико-меморіальний комплекс на території ставки "Вервольф" під Вінницею.

Музей отримає статус філії краєзнавчого музею. Територію колишньої гітлерівської ставки облаштують відповідно до туристичних цілей. При вході в ставку планують розмістити інформаційний стенд з картою "Вервольфу" з позначенням всіх об'єктів та їх характеристиками. У центральній частині ставки буде встановлено пам'ятний знак жертвам фашизму і розміщені інформаційні щити про роки окупації Вінницької області. Також на території ставки мають намір частково реконструювати кілька історичних об'єктів з максимально правдивим відтворенням. Зокрема - дерев'яні будинки, сторожові вежі, земляні вогневі точки, засоби захисту з металевого дроту, маскувальні сітки та інші споруди.

Екскурсія по гітлерівській ставці буде включати в себе меморіал військовополоненим, які загинули при будівництві "Вервольфу".

На думку губернатора Вінницької області, мета цієї експозиції, - показати реальні історичні факти і події, "зловісне обличчя ворога - фашизму і нагадати про силу народу, який переміг це зло".

Зараз ви читаєте новину «Симоненко вважає нісенітницею створення музею на ставці Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути