субота, 29 січня 2011 18:37

На ставці "Вервольф" у Вінниці відкриють музей (ФОТО)

До 9 травня вінницький губернатор зобов'язав відкрити на місці колишньої ставки Гітлера "Вервольф" музейний комплекс.

За словами начальника управління культури і туризму Марії Скрипник, музей отримає статус філії краєзнавчого музею.

"Територію облаштують відповідно до туристичних потреб. При вході до ставки планують розмістити інформаційний стенд з картою Вервольфу. В центрі ставки буде встановлений пам'ятний знак жертвам фашизму. А також розміщені інформаційні щити про роки окупації Вінниччини. Будуть частково реконструйовані декілька історичних об'єктів з максимально правдивим відтворенням. Наприклад, дерев'яні будинки, сторожові вишки, земляні вогневі точки, засоби захисту з металевого дроту, маскувальні сітки та інші споруди", - розповіла вона.

Передбачається створити майданчик для демонстрації одиниць бойової техніки.

Будуть відбуватись пішохідні та автотранспортні екскурсії. По дорозі до залишків загального бункера пропонується огляд музею. Далі екскурсанти йдуть до майданчику бойової техніки періоду Великої Вітчизняної війни та реконструйованих будинків. А згодом оглядають залишки басейну. Завершується екскурсія на Меморіалі військовополоненим, які загинули при будівництві ставки "Вервольф".

Першими кроками до створення музею стане вирішення юридичних питань, пов'язаних з архітектурними та земельними питаннями. Земля, на якій розташовано гітлерівську ставку, належить "Віноблагролісу". Тому її планують передати краєзнавчому музею, а далі розроблять генеральний план території майбутнього історико-меморіального комплексу.

Під час Великої Вітчизняної війни приблизно за 8 км на північ від Вінниці була побудована ставка "Вервольф" для вищого керівництва фашистської Німеччини.

Ставка мала телефонний зв'язок з Берліном, Вінницею, ставкою Герінга, аеродромом у Калинівці. Її будівництво розпочато наприкінці 1941 року. Велося за участю німецьких архітекторів, інженерів, робітників та громадян окупованих німцями країн. Широко застосовувалась рабська праця радянських військовополонених і жителів України.

Від багатоденної праці, нещадної експлуатації, голоду, хвороб і сильних морозів багато полонених загинуло. На початку березня 1944 р. всі споруди "Вервольфу" були підірвані чи спалені.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На ставці "Вервольф" у Вінниці відкриють музей (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі