Ексклюзиви
понеділок, 06 липня 2020 06:33

Сили АТО могли зупинити бойовиків Гіркіна, які виходили зі Слов'янська - заступник секретаря РНБО

Сили АТО могли зупинити бойовиків Гіркіна, які виходили зі Слов'янська - заступник секретаря РНБО
Україна змогла б спинити Гіркіна - Кривонос. Фото: Громадське

Сили антитерористичної операції могли зупинити колони бойовиків, які виходили зі Слов'янська і Краматорська.

"Маючи певну інформацію зі своїх джерел зі Слов'янська і Краматорська, ми розуміли, що вони будуть виходити. Це розуміння було чітко сформовано між 2 і 3 липня. І вже 4 числа було зрозуміло, що вони підуть в цю ніч. Ми активно вели розвідку і давали координати безпосередньо і по нічному пересуванню колони, і за денним розташуванням противника в Краматорську і потім по виходу колон Гіркина з Краматорська. Ці координати давалися. Реалізації цих координат не було", - в інтерв'ю проекту "Донбасс.Реаліі" розповів заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос, який в 2014 році керував обороною Краматорського аеродрому.

В той же час, за словами начальника Генерального штабу ЗСУ в 2014-2019 року Віктора Муженка, обстріли колон бойовиків не велися через ризик для життя місцевих жителів.

"По-перше, була проблема із застосуванням артилерії, бо були вже максимальні дальності, а то і за межами максимальних діяльностей можливого ураження артилерії. А якби ми застосували авіацію бомбардувальну або штурмову? Які могли б бути наслідки? Не розуміючи, хто там у нас внизу. Нас і так звинувачують у багатьох моментах, що ми діяли, умовно кажучи, неадекватно обстановці. Тобто набагато більше застосовували сил і засобів, ніж було потрібно. А якби це було підтверджено масовими жертвами? Яке було б ставлення до сил АТО і як би оцінювалася ситуація по кожному військовослужбовцю, який брав у цьому участь? Це питання серйозної відповідальності", - говорить Муженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна поверне всі свої території - Зеленський

Нагадаємо, в ніч з 4 на 5 липня 2014 року угруповання бойовиків, які захопили Слов'янськ, змогли вийти з оточення. Спершу колони перемістилися в сусідній Краматорськ, а звідти вирушили до Донецька. 5 липня 2014 року сили АТО відновили контроль над Слов'янськом і Краматорськом. На той момент угрупування бойовиків покинуло ці населені пункти.

Зараз ви читаєте новину «Сили АТО могли зупинити бойовиків Гіркіна, які виходили зі Слов'янська - заступник секретаря РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути