пʼятниця, 15 березня 2013 16:37

Шевченківський райсуд постановив вислати з України екс-прем'єра Таджикистану

Шевченківський райсуд постановив вислати з України екс-прем'єра Таджикистану
фото: rus.ozodi.org

Шевченківський райсуд Києва застосував екстрадиційний арешт до екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, який був затриманий в Україні 5 лютого 2013 року.

Відповідне рішення суду оголосив у п'ятницю суддя Володимир Бугіль, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Таким чином, суд задовольнив клопотання прокуратури, яка просила прийняти рішення про екстрадиційний арешт у зв'язку з тим, що екстрадиційна перевірка Абдулладжанова ще не завершена.

"Визначити екстрадиційний арешт Абдулладжанова до вирішення питання про його екстрадицію, але не більше, ніж на 12 місяців", - говоритися в ухвалі суду.

Згідно із законодавством, екстрадиційний арешт не означає, що людина, по відношенню до якого він застосований в обов'язковому порядку буде екстрадована. Екстрадиційний арешт є запобіжним заходом до вирішення питання про те, чи буде екстрадована людина в ту країну, звідки було отримано запит про його видачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав запустити в Україні рейси п'яти лоукостерів

Разом з тим, захист опального прем'єра Таджикистану повідомив, що подасть апеляцію на рішення Шевченківського суду про екстрадиційного арешту.

"Мені доведеться в найближчі дін оскаржити сьогоднішнє рішення", - сказав адвокат Андрій Федур журналістам у п'ятницю.

Як повідомлялося, Абдулладжанов був затриманий працівниками лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом "Лос-Анджелес - Амстердам - ??Київ". У Державній міграційній службі України повідомили, що Абдулладжанов поки не звертався за статусом біженця. Однак Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що Абдулладжанов має статус біженця в США і тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований в якусь країну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент має запрацювати, аби врешті вирішити питання з київськими виборами - опозиціонер

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумалік Абдулладжанова на 40 діб.
18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила в Київ офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

На початку березня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International виступила з заявою, в якій закликала владу України відмовити Таджикистану в екстрадиції Абдулладжанова, прогнозуючи, що на батьківщині йому загрожують тортури.

64-річний екс-прем'єр Таджикистану, останні 15 років проживав в США, звинувачується на батьківщині за наступними статтями Кримінального кодексу Таджикистану: 179 частини 3 і 4 (тероризм, пов'язаний з замахом на життя представника влади, в складі організованої групи), 186.1 (бандитизм ), 187.2 (організація злочинного співтовариства), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єр буде виданий Душанбе і суд визнає його винним, то йому загрожує до довічного терміну позбавлення волі.

З вересня 1992 Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, однак, згідно з офіційними даними, програв нині діючому главі державі Рахмон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба думати про майбутнє наших дітей" - міністр дорікнув ЗМІ рекламою алкоголю

Після виборів покинув Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачують Абдулладжанова в організації замаху на Рахмона 30 квітня 1997, коли президент отримав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійської області, який став причиною загибелі десятків людей у ??1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю зарубіжним ЗМІ все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року повинні відбутися чергові президентські вибори, в останні місяці стали ходити чутки, що Абдулладжанов підтримає нікого кандидата від опозиції, яка поки зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківський райсуд постановив вислати з України екс-прем'єра Таджикистану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути