четвер, 21 червня 2018 20:45

"Сценарій, в якому ми живемо з 2014-го, був викладений у форматі попередження" - Оксана Забужко

"Сценарій, в якому ми живемо  з 2014-го, був викладений у форматі попередження" - Оксана Забужко
Письменниця Оксана Забужко вважає, що інтелектуали не впливають на публічну політику в Україні Фото: UkrLib

Письменниця Оксана Забужко вважає, що інтелектуали не впливають на публічну політику в Україні.

"Інтелектуали не впливають на публічну політику в Україні. Крім посередницького класу, який має перекладати стратегії інтелектуалів на мову практичніх дій потрібна така штука, як ресурс. В інформаційному суспільстві він забезпечується медіаполем. І якщо воно не контролюється цією ж країною, то воно посічене. Виставлене таким чином, щоб ми не чули один одного. Результат — деградація політики як такої", - каже Оксана Забужко.

Письменниця як приклад наводить історію 2008-го року, коли суспільство і політики проігнорували попередження про майбутню російську агресію.

"Пан Олександр Сушко у серпні 2008 року написав аналітичну прогностичну статтю. Саме за кілька днів після початку російсько-грузинської війни на шанованому тоді ресурсі "Українська правда" під назвою "Україна наступна". В ній докладно було пояснено, як далі Росія нападатиме на Україну, як починатиметься це з Криму. Весь сценарій, в якому ми з 2014-го року живемо там був викладений у форматі попередження. Ніхто так і не звернув на неї потрібної уваги", - каже письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада залюбки зніме міністра, який писав донос на Порошенка

Вважає, що через відсутність спілкування представників інтелектуальної еліти з представниками влади політика перетворюється на шоу.

"З 2000 років почалася підміна національних інтересів інтересами електоральними — виграєм вибори, а там хоч трава не рости. Глобальна дезінтелектуалізація публічної політики, розрахунок на ідіота, короткі лозунги, звучні вислови. Умберто Еко такий стан назвав карнавалізацією — розрахунок на інфантилів і постійну забаву. Перетворення політики на видовище. Висміювання виступів політиків, дурнуваті вислови. На поверхні вас розважають, а ви берете у тому участь на правах рабів у Римському Колізеї. Насправді ж вами маніпулюють і не сприймають всерйоз", - каже Забужко.

Ультиматум прем'єра змінив розклад інтересів на парламентській політичній шахівниці. Коли депутати почали розцінювати закон про антикорупційний суд, уже враховуючи власне небажання йти на дострокові вибори. Таку думку висловив політичний аналітик Микола Давидюк.

Зараз ви читаєте новину «"Сценарій, в якому ми живемо з 2014-го, був викладений у форматі попередження" - Оксана Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути