четвер, 28 січня 2021 17:29

СБУ затягуватиме створення Бюро економічної безпеки - експерт

СБУ затягуватиме створення Бюро економічної безпеки - експерт
СБУ позбавлять можливості впливу на бізнес. Фото: oilpoint

Службу безпеки України повністю позбавлять функцій економічного контролю. Але лише в тому разі, якщо реформу доведуть до кінця, каже юрист Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

"Нарешті сьогодні Верховна Рада прийняла законопроєкт №3087-д, яким передбачене створення Бюро економічної безпеки. Таким чином в СБУ та ще кількох структур забирають економіку і боротьбу з корупцією. За це боролися 5 років. Бюро має бути підконтрольним Кабміну і Верховній Раді, але від усіх решти структур незалежне. Були ідеї про надання йому функцій силового органу, але з обмеженнями, щоб це зводилося до сервісу, а не тиску на бізнес. Також у 1-му читанні прийняли реформу СБУ 3196-д. У законі розмежовано контррозвідувальну й оперативно-розшукову діяльності СБУ. Розширили можливості спецслужби з протидії розвідувально-підривної діяльності проти України. Передбачена і ліквідація спеціальних підрозділів СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Обмежують правоохоронну функцію Служби безпеки України. Поступово, до 2024 року, функцію досудового розслідування від СБУ передадуть до Державного бюро розслідувань", - розповів Чебаненко.

Важливо бачити фінальний текст законів: "Були прецеденти, коли вносили зміни, які навіть не були проголосовані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада вдруге провалила призначення Вітренка

Потрібна загальна реформа СБУ, яка має передбачати також позбавлення слідства. Спецслужба має боротися з тероризмом, займатися контррозвідкою, охороняти суверенітет і територіальну цілісність України, уточнюють у Центрі протидій корупції.
"Це важливе рішення, яке ще треба імплементувати. Але вже зараз воно демонструє нарешті волю позбавити СБУ невластивих функцій. Ми певні, що в СБУ затягуватимуть створення бюро і пробуватимуть відкотити ці зміни. Як інакше, якщо у відомстві сьогодні готові вбивати одне одного за вплив на цей функціонал та підрозділи", – пояснила Олена Щербан із Центру протидії корупції.

Верховна Рада схвалила створення Бюро економічної безпеки - єдиного правоохоронного органу, який займатиметься кримінальними порушенням у сфері економіки.

Зараз ви читаєте новину «СБУ затягуватиме створення Бюро економічної безпеки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути