Ексклюзиви
вівторок, 20 жовтня 2020 14:42

Шарій поширював фейк ГРУ про збитий Росією MH17 над Донбасом - ЗМІ

Шарій поширював фейк ГРУ про збитий Росією MH17 над Донбасом - ЗМІ
Журналісти кажуть, що Шарій спеціально маніпулював фактами та в цілому підтримував версію ГРУ. Фото: BBC

Прокремлівський пропагандист Анатолій Шарій, який стверджував, що перехоплення СБУ щодо катастрофи MH17 є "фальшивкою", користувався фейком ГРУ. Про це повідомляє міжнародна експертна група "Bellingcat".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський адвокат пояснив, для чого Росія навмисне збила МН17

Йдеться про записи, на яких окупаційні сили Росії обговорюють знищення малазійського Boeing-777.

Ватажок прокремлівських терористів Ігор Безлер після оприлюднення переговорів заявив, що вони нібито змонтовані і мова йде не про пасажирський лайнер. А записи зроблені не в день катастрофи.

Цю ж версію підтримав і Шарій. Він наголосив, що Безлер і його спільники обговорюють знищення "сушки".

"Bellingcat" зазначає, що на момент запису російські окупаційні війська ще не знали про катастрофу MH17 і вважали, що збили український військовий літак. Свою помилку вони усвідомили вже на місці катастрофи, коли виявили уламки лайнера.

"Шарій повірив Безлеру на слово, що дзвінок відбувся в інший день, а також заявив, що СБУ сфальсифікувала їхні свідчення, навмисно видаливши важливі частини повної розмови", - йдеться у матеріалі.

Згідно з результатами розслідування, про те, що опубліковані перехоплення були зроблені саме в день знищення MH17, свідчить обговорення бойовиками цілої низки обстрілів на Донбасі, які були зафіксовані саме 17 липня 2014-го.

Неточності у записах СБУ є некритичними і говорять лише про те, що українська спецслужба поспішала їх оприлюднити.

"Оскільки вони були зібрані поспіхом, деякі з них також були погано розшифровані і мали дрібні помилки в поданих описах. Наприклад, вони додали фотографію, на якій нібито зображено Василя Гераніна, але це виявилась фотографія когось іншого. В іншому випадку відеоредактор СБУ випадково вказав однаковий час у двох різних дзвінках у своїх відео на YouTube, це ще одна помилка, яка виникає у результаті необережності, а не обману".

Експерти дійшли висновку, що заяви Безлера і Шарія про "фальшивку" не відповідають дійсності, а помилки української спецслужби є наслідком поспіху, а не попередньо спланованою змовою.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, було збито 17 липня 2014 року неподалік міста Торез на Донеччині, коли вже тривала російська агресія проти України.

У катастрофі загинули всі пасажири та екіпаж - 298 людей, 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Серед них було 80 дітей, 3 із яких - немовлята.

Спільна слідча група, яка веде міжнародне розслідування катастрофи MH17, дійшла висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук" поблизу населеного пункту Сніжне. При цьому слідчі впевнені, що ракетний комплекс був доставлений в Україну з Росії.

Зараз ви читаєте новину «Шарій поширював фейк ГРУ про збитий Росією MH17 над Донбасом - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути