середа, 22 грудня 2021 20:53

Шарій, Янукович, Медведчук: кому крім Порошенка оголошували державну зраду

З 2014 року підозру про державну зраду оголошували колишнім високопосадовцям, блогерам і нардепам.

Інфографіку опублікувало "Слово і діло"

Позбавлений звання президента Віктор Янукович фігурує у двох кримінальних провадженнях щодо держзради.

Першу підозру він отримав у січні 2014 року за звернення до РФ із проханням ввести війська для "відновлення законності" під час Революції гідності. У цій справі вже є заочний вирок – 13 років ув'язнення.

Ще одну підозру Янукович, а також колишні міністри оборони Дмитро Саламатін і Павло Лебедєв отримали на початку цього року. Правоохоронці підозрюють їх у навмисному зниженні обороноздатності України.

 

Нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку кілька разів оголошували про підозру. У лютому 2019-го це сталося через епізод, коли Медведчук на з'їзді партії заявив про необхідність створити "автономний регіон Донбас" і закріпити цей статус у Конституції.

У травні цього року Медведчуку і нардепу від ОПЗЖ – Тарасу Козаку – повідомили про підозру у держзраді і підготовку до розграбування національних цінностей у Криму. За версією слідства, обоє у 2015 році вступили в попередню змову з чиновником уряду РФ для видобування корисних копалин на шельфі Чорного моря.

В жовтні Медведчуку повідомили про підозру у держзраді і сприяння терористичним організаціям "ДНР" і "ЛНР" у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді є депутати з російськими паспортами - член президентської фракції

Підозру у держзраді у лютому 2015 року отримав блогер Руслан Коцаба. Нині у його справі йдуть суди: Коцабу звинуватили у тому, що він поширював у ЗМІ замовні матеріали про відмову мешканців України від мобілізації.

У грудні 2017-го у держзраді звинуватили перекладача прем'єр-міністра Гройсмана Станіслава Єжова. За інформацією правоохоронців, він був завербований російськими спецслужбами і передавав їм матеріали про зустрічі прем'єра з високопосадовцями.

Єжов пішов на угоду зі слідством і отримав трохи більше трьох років ув'язнення.

Цьогоріч у лютому підозру в держзраді повідомили прокремлівському блогеру Анатолію Шарію. В СБУ заявили, починаючи з 2012 року, через соцмережі, ЗМІ і російські телеканали Шарій займався дискредитацією державної політики України, навмисно і цілеспрямовано поширював маніпулятивну, спотворену інформацію про урядові ініціативи і події на Донбасі.

17 грудня біля Верховної Ради слідчі ДБР спробували вручити п'ятому президенту, нардепу Петру Порошенку повістку про виклик. Він проігнорував і сів в авто.

Згодом у Facebook Порошенко повідомляв, що перебуває в Туреччині. 20 грудня нардепу оголосили підозру в держзраді у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. У штабі партії Порошенка "ЄС" справу назвали "фарсом".

21 грудня Порошенко записав відео, у якому заявив, що команда президента Володимира Зеленського перетнула "червоні лінії".

Зараз ви читаєте новину «Шарій, Янукович, Медведчук: кому крім Порошенка оголошували державну зраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути