пʼятниця, 29 травня 2020 08:00

Саакашвілі отримав громадянство України

5 років тому, 29 травня 2015-го, п'ятий президент України Петро Порошенко надав указом громадянство України третьому президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі.

Наступного дня Порошенко представив Саакашвілі на посаді голови Одеської облдержадміністрації.

  Порошенко вручає Саакашвілі посвідчення голови облдержадміністрації.
Порошенко вручає Саакашвілі посвідчення голови облдержадміністрації.

Кількома місяцями раніше Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив Саакашвілі її головою.

Будучи на посаді голови ОДА Саакашвілі поконфліктував з тодішнім прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком та досі чинним міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Наступного року після призначення Міхеіл Ніколозович обурився закриттям в Одесі Центру адмінпослуг та звинуватив Петра Олексійовича у підтримці корумпованих чиновників.

У листопаді 2016-го Порошенко звільнив Саакашвілі. Той звинуватив п'ятого президента у змові проти нього з олігархом Ігорем Коломойським.

26 липня 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. У грудні того ж року колишній голова Одеської ОДА організував у Києві протестні акції з вимогою імпічменту президента.

У вересні Саакашвілі на ділянці Мостиського загону в пункті "Шегині" на Львівщині, повертаючись із Польщі, не пройшов прикордонного контролю. Влаштував прорив кордону - в сутичках із його прихильниками 11 поліцейських і п'ятеро прикордонників ­отримали тілесні ушкодження.

Автор: Reuters
  Саакашвілі незаконно перетинає кордон. 10 вересня 2017 року.
Саакашвілі незаконно перетинає кордон. 10 вересня 2017 року.

Суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону й зобов'язав заплатити штраф — 3,4 тис. грн.

12 лютого 2018-го прикордонники затримали Саакашвілі у столичному ресторані "Сулугуні".

Чартерним рейсом його видворили в Польщу. Далі він виїхав у Нідерланди до дружини і сина.

Після перемоги на виборах президент Володимир Зеленський 28 травня 2019 року повернув Саакашвілі українське громадянство. Змінив указ свого попередника за липень 2017-го про його припинення.

  Зеленський змінив указ попередника.
Зеленський змінив указ попередника.

Наступного дня Саакашвілі прилетів до Києва з польської столиці Варшави.

7 травня цьогоріч Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ. Перед цим провалилася спроба призначити його в уряд - йшлося про посаду віцепрем'єр-міністра із питань реформ. Питання так і не винесли на розгляд Верховної Ради.

Бачить себе прем'єром

Автор: Facebook.com/davydiuk
  Поки влада не має стратегії, не порятує жоден реформатор, каже Олексій Кошель.
Поки влада не має стратегії, не порятує жоден реформатор, каже Олексій Кошель.

"Дії Саакашвілі в українській політиці оцінюю критично. Але високо - реформи, проведені його командою в Грузії. Саакашвілі на сьогодні - найбільший успішний реформатор на пострадянському просторі. Те, що його команда зробила в Грузії, - це дещо більше, ніж економічне диво. Це достатньо серйозні масштабні перетворення на всіх рівнях, насамперед дії з боротьби з корупцією", - каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"В Україні Саакашвілі говорить: нам потрібно не робити ямкового ремонту, а будувати нові напрямки - як магістраль Одеса - Бухарест. Він мислить масштабно, має бачення і логіку реформ. Чого немає у влади. Тому для влади він може бути надзвичайно корисним. Може її посилити і загалом - українське політичне життя. Додати чого нам не вистачає - стратегії.

Але чи буде мати це практичне значення? Думаю, ні. Грузинські реформи стали можливими завдяки роботі команди. Це було не диво Саакашвілі, а диво його команди. У нього була подібна з Зеленським ситуація. Саакашвілі мав більшість у грузинському парламенті, свій уряд, влада була монолітною. Вона працювала для досягнення єдиного результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого Зеленському Саакашвілі

А в Україні влада не працює як одне ціле. Президент, парламент і уряд не мають спільної стратегії. Якщо глянути на підтримку парламентом урядових законопроєктів, то це можна назвати лише одним словом - катастрофа. За перші пів року роботи парламент підтримав лише чверть урядових документів. В умовах монобільшості це мало би бути три чверті. Як мінімум.

А в окремих моментах парламент і уряд працюють не як однодумці, а як конкуренти.

Навіть якщо завтра призначать 10 найталановитіших реформаторів у світі, вони ситуації не вирішать. Потрібно вирішити проблеми всередині влади. Поки влада не працює як одне ціле, працює усліпу, не бачачи жодних пріоритетів, не порятує жоден реформатор.

Тому в українській владі роль Саакашвілі зводитииеться до того, що частково може налагодити взаємодію по лінії президент-парламент.

У найближчі місяці Саакашвілі буде себе все більше поводити, як політик. Щоб привертати до себе увагу, нарощувати свої політичні бали. Думаю, він себе бачить у перспективі не керівником Офісу реформ, "простих рішень і великих результатів", а на посаді прем'єр-міністра", - каже Олексій Кошель.

Міхеіл Саакашвілі привів представників бізнесу в Офіс генерального прокурора. Про це розповів у Facebook, виклав фото з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі отримав громадянство України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути