четвер, 23 квітня 2020 17:42

Саакашвілі буде новим Богданом

Саакашвілі буде новим Богданом
Саакашвілі - енерджайзер, але зі складним характером, каже Володимир Фесенко. Фото: @SaakashviliMikheil

Якщо Міхеіла Саакашвілі призначать у Кабінет міністрів, він стане в уряді реалізатором настанов президента Володимира Зеленського.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Зеленський три місяці, із середини січня, шукав на посаду віцепрем'єра досвідчену фігуру. Дехто йому не сподобався, не знайшли спільної мови. Хтось сам відмовився, бо не отримав необхідної свободи дій. Із Саакашвілі порозуміння знайшлося.

Той хоче повернутися не просто в політику. Він хоче у владу. А Зеленському потрібен локомотив, щоб швидко реалізовувати урядові рішення й настанови президента.

У цьому сенсі Саакашвілі для Зеленського - прийнятна фігура. Образно кажучи, Це такий собі новий Богдан, тільки в Кабміні. Енерджайзер", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Єрмаком і без дефолту. Потураєв розказав про внутрішню кухню "Слуги народу"

Водночас із Саакашвілі є й певні ризики, вважає експерт.

"Його досвід взаємодії з Порошенком багато кого насторожує. Історія може повторитися. Це чималий ризик для Зеленського. У Саакашвілі складний, вибуховий темперамент і лідерські амбіції. Вони врешті-решт можуть запрограмовано привести до конфлікту спочатку в уряді, а потім із самим президентом.

Успіх реформ у Грузії був значною мірою обумовлений тим, що Саакашвілі мав необмежену владу. Міг робити майже все. А зараз він буде лише віцепрем'єром. Особисто не зможе вирішувати багато питань і своїх "хотєлок". Президент не дозволить. І тут можуть виникнути протиріччя.

Є ще обставина. Об'єктивна - криза. Зараз - епідемія. Протягом цього року - велика економічна криза. І що вважати успіхом для Саакашвілі? Максимум, що можливо протягом року, - мінімізувати падіння української економіки.

Широка публіка навряд чи буде задоволена. Чекають від Саакашвілі, як і від Зеленського, дива. А дива, скоріше за все, не станеться. Швидких успіхів, результатів не буде. Хоч хто би був при владі.

І Саакашвілі, за класичними політичними інстинктами, буде звинувачувати кого завгодно, що йому не вдалося. І це ще один ризик виникнення конфліктів", - говорить Володимир Фесенко.

Питання призначення Міхеіла Саакашвілі на посаду віцепрем'єр-міністра з питань реформ Верховна Рада може розглянути у п'ятницю 24 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі буде новим Богданом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути