середа, 19 серпня 2020 13:07

Почався путч

Почався путч
Нам треба було самим щось робити, щоб не опинитися під завалами Радянського Союзу, так Леонід Кравчук оцінив події путчу 1991 року. Фото: leonid-kravchuk.com.ua

19 серпня 1991-го, 29 років тому, в СРСР почався путч. Це стало початком розвалу Союзу. Наступні 3 дні були переломними в українській історії.


Того дня вранці держтелебачення Союзу повідомило про створення Державного комітету з надзвичайного стану (ДКНС. Російська абревіатура - ГКЧП. - Gazeta.ua), нібито "хворобу" президента та перехід обов'язків голови держави до Геннадія Янаєва. До голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука прибув представник заколотників із метою змусити його підтримати ДКНС. Кравчук відмовився підтримати переворот, і парламент зайняв вичікувальну позицію. Компартія залишалася при владі, підтримала ДКНС і прийняла до виконання його вимоги і рекомендації.


Леонід Кравчук о 16:00 у виступі по українському телебаченню закликав громадян зберігати спокій і підкреслив, що надзвичайний стан Української РСР не стосується. Потім заявив про вихід із лав КПРС.


"Нам треба було самим щось робити, щоб не опинитися під завалами Радянського Союзу, а там було чому валитися дуже серйозно. Тому так, час (незалежності України - Gazeta.ua) ДКНС наблизив. Але сказати, що вся Україна одразу стала готова до незалежності, я не можу", - казав Кравчук.


"О 16:00 по телебаченню виступив Кравчук. Він повiвся не як лідер, який протестує проти порушення Конституції. У його виступі про це жодного слова не було. Потім з'ясувалося, що на нього сильно тиснули. Але, звичайно, він вичікував, чия візьме в Москвi - так тоді поводитимемося й тут. Але про всяк випадок вiн створив свiй маленький ГКЧП - комiтет, якому доручив стежити за порядком, щоб не було ніяких демонстрацій. Комiтет мав відстежувати засоби комунiкацiї, ксерокси. Щоб нiхто нiчого не друкував. Очолював цей комітет перший заступник голови уряду Костянтин Масик", - казав Лесь Танюк, голова комісії ВР України з питань культури і духовного відродження.

Шахтарі Донбасу оголосили безстроковий страйк і висунули вимогу заборонити всесоюзну й республіканську компартію. Почалися масові мітинги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада проголосувала за документ, який розпочав новий період історії

За 5 днів парламент ухвалить Акт проголошення незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Почався путч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути