Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 10:00

Рада проголосувала за документ, який розпочав новий період історії

Рада проголосувала за документ, який розпочав новий період історії
16 липня 1990 року депутати Верховної Ради ухвалили Декларацію про державний суверенітет України. Фото: pivnich.org.ua

Україна відзначає 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет. Документ ухвалили 16 липня 1990 року в залі Верховної Ради УРСР конституційною більшістю народних депутатів.

З 28 червня до 11 липня 1990 року у Верховній Раді тривало представлення та обговорення 12 проєктів Декларації. За основу взяли проєкт депутата-народорадівця Сергія Головатого і Президії Верховної Ради. За остаточну редакцію проголосувало 355 народних депутатів, проти – 4, один утримався.

Суверенітет України було визначено як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. У Декларації вперше в новітній національній історії було вжито слово "Україна" як офіційна назва держави.

Оскільки абсолютну більшість депутатів становили комуністи – 239 осіб, Декларації не надали статусу конституційного акта. Однак до Конституції УРСР внесли статті, що проголошували верховенство українських законів над союзними. Це стало важливим кроком для наповнення Декларації реальним змістом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успіх України є найдієвішим стримувальним чинником проти російського реваншу

Ухвалення документа стало ключовим для відновлення історичної справедливості, відродження української державності як втілення ідеї соборності українського народу та його земель, своєрідною точкою відліку відновлення державної незалежності України загалом. Підтвердило воно й неминучість розпаду комуністичної тоталітарної імперії – Радянського Союзу. Під тиском суспільства навіть КПУ на ХХVІІІ з'їзді прийняла резолюцію про державний суверенітет.

День проголошення Декларації був оголошений в Україні святковим і вихідним. Перша річниця її прийняття супроводжувалася урочистими мітингами і великими демонстраціями в багатьох регіонах.

"Важко переоцінити Декларацію про державний суверенітет та її значення для України. Проте проголосити – це одне, а виконувати інше. Необхідно постійно наповнювати змістом саме поняття "Декларація про незалежність", "державний суверенітет". Це значить – демонструвати здатність жити своїм життям, своїм розумом, своїми силами і задіяти весь арсенал та всі можливості, які є в держави", - зазначав правник Віктор Мусіяка.

15 травня 2020-го своє 30-річчя відзначила Верховна Рада України. Уже тоді в ній було закладено принципи політичного плюралізму: сформувалися два блоки депутатів – парламентська більшість та опозиція.

Зараз ви читаєте новину «Рада проголосувала за документ, який розпочав новий період історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути