Ексклюзиви
неділя, 25 квітня 2010 18:33

Росія намагається "підбити під себе майбутнє України"

Росія намагається "підбити під себе майбутнє України"

Угоди України та Росії щодо Чорноморського флоту можна спиймати як підтримку сепаратистських елементів та проросійського впливу в Криму.

Про це в ексклюзивному коментарі Gazeta.ua розповів Юліан Кіфу, директор бухарестського Центру запобігання конфліктам та механізмів раннього попередження

"Це суверенне право України - вирішувати, що робити зі своєю територією. Але неприродно, що таке радикальне рішення з"являється настільки швидко після зміни влади. До 2017 року відбудуться ще одні президентські вибори, ще є час для того, щоб обміркувати свої дії, які можуть стати незворотніми", - відзначив експерт.

"Такі домовленості викликають серйозні питання: чи українська політика залишиться незалежною? І що Україна збирається робити з Кримом? Чи в цій зоні, яка віддавна мала купу проблеми, не побільшає напруження? - зауважив Юліан Кіфу. - Гадаю, домовленості матимуть кепські наслідки. Їх можна сприймати як підтримку сепаратистських елементів і тенденцію наближення Криму до Росії".

Румунський конфліктолог каже, що Росія намагається "підбити під себе майбутнє України".

"Іноземні війська на території іншої країни, до того ж, успадковані від попередньої системи, сприймаються як війська колишньої метрополії щодо колишньої республіки СРСР, яка нещодавно отримала незалежність. Символізм тут зрозумілий: відновлення колишнього курсу. А термін подовження угоди неймовірно, неприйнятно великий. Це означає лише одне: Росія намагається "підбити під себе майбутнє України".

Підписання угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту у Криму Юліан Кіфу називає "сигналом того, як Київ зараз сприймає свою незалежність і ставлення до світу".

"Україна не мала би зараз порушувати попередні домовленості та шкодити власним гарантіям безпеки, здаючи їх в обмін на якісь тактичні вигоди, маргінальні, як-от знижка на 30% ціни на газ. Цю знижку Росія може повернути назад - уже є досвід відмови Кремля від попередніх домовленостей, - сказав Юліан Кіфу. - А от перебування флоту у Криму, в разі ратифікації, ще й 25 років - це стратегічне рішення. Це важливий сигнал щодо відносин із НАТО і з Заходом загалом. Не настільки важливо, що флот там стоятиме, його вага не аж така значна сама по собі. Але важливий сигнал того, як Київ зараз сприймає свою незалежність і ставлення до світу".

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається "підбити під себе майбутнє України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути