четвер, 12 лютого 2015 14:24

Росія не віддасть Савченко - експерт

Росія не віддасть Савченко - експерт
Фото: sockraina.com

Україна виграла найголовніше — перемир'я. Про це Gazeta.ua сказав старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть, коментуючи сьогоднішні домовленості у Мінську.

Водночас він сумнівається, що мир на Донбасі буде сталим і каже, що ситуація періодично загострюватиметься.

Експерт переконаний, що часткове припинення вогню та обмін полоненими таки відбудеться. Проте сумнівається, що Україні вдасться повернути Надію Савченко.

"Якщо не повне, то значне припинення вогню точно буде. Щодо Савченко, то Росія вважає її кримінальним злочинцем. Я б не сподівався на її звільнення після підписання сьогоднішнього протоколу", - каже він.

Експерт також вважає, що підписуючи нинішні домовленості Росія прагне зберегти контроль над кордоном.

"Російській стороні вдалося протиснути таку послідовність дій, коли передумовою для повернення контролю над російсько-українським кордоном поставлена Конституційна реформа та вибори місцевих органів влади на цих окремих територіях з особливим статусом. З неофіційних джерел, це був основний пункт щодо якого не могли дійти згоди російська та українська сторони. Росія хоче зберігати можливість доступу до окупованих територій і насичення їх зброєю та бойовиками. І вони (росіяни — ред.) завжди можуть відтворити ескалацію", - зазначає Круть.

Аналітик також зауважив, що очікує певної інтриги в питанні конституційної реформи.

"У документі я побачив , що представники ЛНР та ДНР мають право дорадчого голосу. Тобто українська сторона повинна з ними консультуватися щодо впровадження конституційної реформи та децентралізації . Такого не було в попередніх документах. Це досить тривожний дзвіночок", - каже він.

Круть відзначив, що під час Мінських переговорів було зрозуміло, що Путін маніпулює бойовиками, намагається показати їх незалежність

"Це було видно, коли спочатку представники ЛНР та ДНР відмовилися підписувати документ, при тому що Путін дав свою згоду європейським лідерам. Таким чином російський президент розіграв таку собі хитру комбінацію: що він добрий слідчий, а бойовики нібито незалежні", - пояснив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Росія не віддасть Савченко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути