пʼятниця, 25 жовтня 2013 10:27

Росія може загнати себе в пастку — експерт

Росія може загнати себе в пастку — експерт
Фото: hvylya.org

Президент Росії Володимир Путін взяв паузу у стосунках із Україною.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

"Відмова Путіна зустрічатися тет-а-тет із Януковичем є свідченням того, що Росія не виробила ніякої позиції на найближчий період щодо України. Росіяни прекрасно розуміють, що європейська політика не передбачає різких поворотів праворуч-ліворуч. Скоріш за все, Росія застосує щодо нашої державу довготривалу гру, розраховану не на швидкий ефект, а на десятиліття. Вони починають усвідомлювати, що в Україні нарешті склався свій світоглядний баланс. Його змінити можна буде тільки через певний час. Інакше це все обернеться лише на шкоду самій Росії", - наголосив він.

За словами експерта, якби Росія мала хоч якесь бачення щодо України, окрім бажання висловити погрози, Путіну було б про що поговорити із українським колегою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль пригадав, як Марков і "регіонали" разом жували жвачку і дружили з Росією

"Зараз ситуація така, що Янукович може перехопити ініціативу на всьому пострадянському просторі. Варто тільки подивитися на реакцію Казахстану та Білорусі, як найпотужніших держав після Росії в СНД, коли Україна встояла у протистоянні з росіянами. Вони чітко дали сигнал, що все чують та бачать. Путін не ризикує надалі нагнітати ситуацію, бо це може породити більш різкий не декларативний спротив білоруської та казахської еліт", - зауважив Цибулько.

Політолог вважає, що Янукович навчився витримувати артистичну та багатозначну паузу.

"Це той випадок, коли час грає на Україну. Тому Росія на певний час змінила риторику. Її попередня поведінка була пов'язана із певними проблемами всередині самої країни. Створення із України загрози була однією із тактик тієї роботи. У разі економічних негараздів є ризик того, що Путін може втратити контроль над ситуацією. Тоді буде маса локальних конфліктів. Коли говориться про розвал Росії, це не значить, що йдеться про сепаратизм. Але руйнування управлінської жорсткої та централізованої моделі може бути крахом. Вони самі себе можуть загнати в пастку, з якої потім не зможуть вибратися. Російський політичний клас сам себе упіймав на тому, що хотів диктувати сусідам певну модель поведінки, а виявилося, що він не може впоратися із власною територією. Порятунком Росії могла б стати децентралізація фінансів та владних повноважень", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Росія може загнати себе в пастку — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

180

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути