Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2008 08:22

Росії вигідний "газовий шантаж", а не прозора формула газової ціни - експерт

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко вирушає сьогодні з візитом до Москви, де вона проведе переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Очікується, що однією з центральних тем стане ціна на газ. Зараз Україна сплачує майже 180 доларів за тисячу кубометрів. Російська сторона раніше не виключила, що ця сума може зрости більше, ніж удвічі.

Юлія Тимошенко сподівається на підписання довгострокової угоди, але визнала, що ціна російського газу наступного року може бути визначена пізніше. Згідно з урядовими директивами, Україна вимагатиме від Росії гарантований баланс газу в обмін на гарантії транзиту російського газу територією України до Європи. Ціна газу для України має визначатися за формулою і зростати до ринкової протягом кількох років. Тимошенко також повідомила, що врахувавши всі пропозиції президента, уряд ухвалив вийти на прямі поставки газу між "Газпромом" та "Нафтогазом України" та вивести українську газотранспортну систему за межі цих переговорів. Голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик в інтерв"ю "Німецькій хвилі" висловив сумнів у тому, що російська сторона підпише угоду з прозорою формулою визначення газової ціни. Експерт вважає, що Москві вигідніше щороку висувати щораз інші, в тому числі й політичні вимоги, застосовуючи "газовий шантаж".

Зараз ви читаєте новину «Росії вигідний "газовий шантаж", а не прозора формула газової ціни - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути