понеділок, 23 травня 2011 09:39

Росія заблокувала Зону вільної торгівлі СНД - ЗМІ

Росія заблокувала Зону вільної торгівлі СНД - ЗМІ

Підписання договору про Зону вільної торгівлі в СНД було зірвано через позицію Росії.

Про це пише Комерсант-Україна в статті "Зона суворого тиску".

За даними видання, під час відповідних перемовин між країнами-членами СНД виникли серйозні розбіжності, що стосуються ключових принципів роботи ЗВТ.

Узбекистан зажадав від країн-учасниць Співдружності відмовитися від передбаченого в договорі механізму вирішення спорів при введенні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Український чиновник, інформований про хід переговорів, назвав позицію Ташкента "неконструктивною".

"Наша делегація запропонувала узбекам: давайте запишемо, що всі суперечки будуть вирішуватися в двосторонньому порядку, а не на рівні комісії СНД. Відповідь була "ні". Ми пропонували й інші варіанти, але вони все одно відповідали відмовою". Дана інформація була підтверджена і іншими джерелом.

У той же час представники української делегації називають головною причиною зриву підписання договору позицію Росії.

Раніше російська сторона обіцяла, що ЗВТ буде створена тими учасниками СНД, які готові до такого кроку. Але потім Москва раптом зажадала консенсусу всіх 11 країн СНД за всіма нормами договору, що і призвело до провалу переговорів.

"Підписання зірвали росіяни руками узбецької делегації, у нас немає в цьому сумніву. Азаров теж це чітко зрозумів. На закритому засіданні в Мінську він звертався особисто до Володимира Путіну, але безрезультатно ", - пояснило джерело.

Співрозмовник видання також не виключає, що така позиція РФ пов'язана з прохолодним ставленням офіційного Києва до Митного союзу.

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко під час виступу в парламенті заявив, що Україна не зацікавлена ??у вступі до Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Росія заблокувала Зону вільної торгівлі СНД - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути