четвер, 17 листопада 2022 20:48

Спецтема: Катастрофа Боїнга-777 в Донбасі

Росія відреагувала на вирок суду у справі MH17

Росія відреагувала на вирок суду у справі MH17
РФ вважає вирок суду в Гаазі "політично мотивованим". Фото: nzl.theukrainians

У Росії відмовилися визнавати вирок Гаазького окружного суду щодо справи про загибель рейсу MH17, збитого над Донбасом у липні 2014 року.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що справа є "політичним замовленням", сказано в офіційному повідомленні на сайті МЗС РФ.

Російське МЗС заявило про" безпрецедентний тиск з боку нідерландських політиків, представників прокуратури та ЗМІ", під яким нібито перебував суд у Гаазі. У МЗС РФ заявили також, що саме цей "тиск" послужив причиною того, що суд визнав РФ винною в загибелі авіалайнера.

"Нідерланди просто не могли допустити на національному рівні будь-якого іншого вироку, крім обвинувального, оскільки в такому випадку розсипалися б їхні аргументи в міжнародних форматах", – заявили в міністерстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На лаві підсудних мають опинитися і замовники – Зеленський про вирок у справі МН17

Також російські дипломати ще раз озвучили пропагандистський наратив про сумнівний характер свідчень у справі, оскільки давали їх анонімно, а російські аргументи були відкинуті, як такі, яким неможливо довіряти.

У четвер, 17 листопада, Гаазький суд визнав громадян Російської Федерації Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка винними в катастрофі рейсу MH17. Ще одного обвинуваченого, росіянина Олега Пулатова, виправдали.

Суддя заявив, що звинувачення проти Гіркіна, Дубинського і Харченка вважаються доведеними. Їх визнали винними у вбивстві 298 разів – кожного пасажира та члена екіпажу MH17. Всіх трьох засудили до довічного ув'язнення і зобов'язали виплатити багатомільйонні компенсації на користь родичів загиблих.

17 липня 2014 авіалайнер "Малайзійських авіаліній" виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Boeing-777 збили недалеко від Тореза Донецької області. Загинули 298 пасажирів літака, в тому числі 15 членів екіпажу. За даними слідства, пасажирський борт був збитий ракетою, випущеною з російської установки "Бук", що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО Збройних сил РФ, дислокованій в Курську.

У серпні 2014 року була створена спільна слідча група, до якої увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України. Кримінальний процес у справі розпочався в березні 2020 року в Нідерландах і завершився в червні 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія відреагувала на вирок суду у справі MH17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути