четвер, 23 лютого 2012 12:01

Росія не хоче, щоб Україна встановила свої лічильники на ГТС — Соколовський

Росія не хоче, щоб Україна встановила свої лічильники на ГТС — Соколовський

Глава "Газпрому" Олексій Міллер поскаржився президенту Росії Дмитру Медведєву, що Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів.

За даними "Газпрому", відбір газу Україною з транзитних обсягів, призначених споживачам у Європі, за перші 15 днів лютого склав близько 438,3 млн куб. м.

"Це продовження ідеологічно-економічної війни, яку Росія проводить ось уже декілька місяців, - переконаний експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, 57 років. - Спочатку був сир, тепер газ. Цих закидів можна було б легко позбутися, якщо встановити на східному кордоні України лічильники, прийнятні і для нас, і для Росії, і для Європи".

Усі звинувачення Росії не підтверджувались доказами, нагадав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна платитиме $250 за газ, коли усім керуватиме монополіст з Росії

"Наша газотранспортна система сконструйована була так, що вона — лише частина ГТС колишнього Радянського Союзу. Межа передачі газу на Європу знаходиться на заході України, а не на сході. Тож ми приречені вірити або не вірити в те, що Росія стверджує. Бо перевірити це технічно неможливо. Росія не погоджується на встановлення таких лічильників. У 2009 році ми підписали угоду з Євросоюзом про модернізацію ГТС. Україна вимагала встановити такі лічильники на східному кордоні, щоб нас не могли звинувачувати у крадіжках. Росія блокувала це. Категорично відмовилась, бо вважає, що лічильників її власної ГТС цілком достатньо, а проміжні встановлювати не потрібно. Але ж ми інша держава! Односторонньо цього зробити неможливо.

Україна не відбирає понаднормових обсягів газу, і влада мусить про це чітко заявити, впевнений Соколовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну не влаштує знижка на газ навіть у 50% - експерт

"Треба мудро реагувати на ці закиди. Адже Росія викидає величезні гроші на пропаганду своєї позиції на Заході. І це теж потрібно враховувати. Як і те, що це насправді війна заяв. Нам треба вести незалежну енергетичну політику і не міняти своєї позиції. Політика Кремля щодо газу не міняється з прізвищами президентів України та, навіть, самої Росії. Зараз українська влада сподівається дістати чергову знижку. Але це так, як великі магазини влаштовують сезонні розпродажі. Спочатку ставлять надмірну ціну, а потім зменшують її на 10 відсотків, і покупці просто щасливі. Це може бути подарунком Путіна до своїх президентських виборів, але особливої користі не принесе", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Росія не хоче, щоб Україна встановила свої лічильники на ГТС — Соколовський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути