середа, 06 березня 2013 12:23

Росія намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові, вважаючи, що це вплине і на Україну - політолог

Росія намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові, вважаючи, що це вплине і на Україну - політолог
Богдан Цирдя: Молдова і Україна йдуть у Європу в одному пакеті. Фото: replika.md

Парламент Молдови проголосував за відставку уряду Влада Філата. Пояснюють це його корумпованістю. Вотум недовіри уряду висловили опозиційні комуністи, які втратили владу в країні у 2009 році. З того часу при владі перебував Альянс за європейську інтеграцію. Одна з фракцій Альянсу — Демократична партія, підтримала відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція виставляє Власенка перед Євросоюзом як щит - "регіонал"

Про причини відставки уряду розповідає молдавський політолог Богдан Цирдя, 38 років:

- По-перше, Молдова, як і Україна, готується підписати Угоду про асоціацію з ЄС уже восени цього року. Тож активізувалися проросійські сили, - зокрема, ті ж таки комуністи, російський бізнес, - і ввійшли у контакт з окремими прозахідними силами: Ліберальною та Демократичною партіями. Так зробили більшість у парламенті і проголосували за відставку уряду. Це, очевидно, провокує політичну нестабільність, і вже точно — парламентську кризу. Що ніяк не сприятиме підписанню асоціації з Євросоюзом. Це шкодитиме й Україні, бо Молдова з нею в одному пакеті. Ймовірно, якщо дадуть асоціацію одній, то й інша отримає її. А от якщо одній відмовлять, то й іншій не дадуть. Через те Росія намагається дестабілізувати ситуацію й у вас, і в нас — ану щось вийде, і тоді обом відмовлять.

По-друге, у правлячому альянсі існує такий собі мільярдер, медіамагнат Влад Плахотнюк. Він контролює якраз оці дві прозахідні партії в парламенті і більшість молдавських ЗМІ. Ми його називаємо "молдавським Березовським". А тепер уже колишній прем'єр Влад Філат очолює третю, найбільшу проєвропейську партію — Ліберально-демократичну партію Молдови. Плахотнюк виступив проти нього. А маючи сім з дев'яти національних каналів, виступати проти уряду дуже комфортно. Він зовсім не проросійський, - просто заробляє гроші. Тож Плахотнюк і проросійські сили просто використали один одного, щоб дістати голоси за відставку Філата. Бо для Плахотнюка важливо зберегти свою імперію — правову, економічну та інформаційну. Хоче контролювати державні підприємства, мати доступ до корупційних схем і ні перед ким не відповідати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для Партії регіонів все скінчиться дуже погано" — прогноз

Тепер і демократи, і ліберали вимагають повного виключення Влада Філата з політичного життя країни. Вони хотіли б, щоб ліберальні демократи погодились зберегти коаліцію, але керувати мають саме політики, пов'язані з Плахотнюком. Його ж не цікавить ані асоціація з ЄС, ані Митний союз. Найкраще, щоб Молдова перетворилась на сіру зону, де можна контролювати фінансові потоки і спокійно заробляти гроші і переправляти їх до офшорів. Це абсолютно те саме, що й в Україні — ми тут дуже подібні. Олігархам потрібно скрізь те саме. Хоча, на відміну від того ж таки Ахметова, в нас Плахотнюк донедавна був віце-спікером парламенту. Політичної влади він мав більше.

Можуть сформувати нову коаліцію між комуністами, демократами та незалежними. Але шанси на це дуже невисокі. Бо Ліберальна партія не піде на коаліцію з Компартією, а незалежні депутати — дуже нестійкі. А ЛДП не створюватиме коаліції без Філата. Бо на сьогодні він має найбільший особистий рейтинг серед усіх молдавських політиків. Було б смішно виганяти його. Отже, шанси на те, що будуть позачергові вибори, дуже зросли. А це означає парламентську кампанію, і знов-таки нестабільність перед самим самітом Східного партнерства.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові, вважаючи, що це вплине і на Україну - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути