пʼятниця, 17 вересня 2010 09:04

Росія і Україна продовжують "битву" за Керченський канал

Росія і Україна продовжують "битву" за Керченський канал

Україна і Росія зайшли в безвихідь в питанні проведення кордону між країнами в Криму.

За інформацією газети Коммерсант-Україна позиція української сторони полягає в тому, що лінія розділу повинна пройти за старою радянською кордоні між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР.

У свою чергу, Москва ж заявляє, що в СРСР ніколи не проводилося водних кордонів між республіками і що визначене Києвом розмежування часів Радянського Союзу не є межею, а лише розділ зон відповідальності. Російські представники також відзначають, що у разі проведення кордону по українському варіанту, вона пройде у самих берегів РФ.

"Їм відійде Тузла і судноплавні канали. Нам це загрожує тим, що Росія буде позбавлена власного виходу з Азова в Чорне море", - сказав високопоставлений російський парламентер, який брав участь у вчорашній зустрічі.

"Позиція Росії, її логіка нам незрозумілі, - відповідає на це співробітник МЗС України, який побажав залишитися неназваним .- Правда на нашому боці. Тузла належить Україні і розташована на схід від Керч-Єнікальського каналу. Як же може у такому разі межа проходити захід? Тузла що - анклавом залишиться? ".

Не влаштовує Росію і запропоноване МЗС України угоду щодо вільного судноплавства для російських суден.

У той же час, Росія налаштована на тривалі переговори. Як нагадує співробітник тамтешнього МЗС, аналогічні переговори з Китаєм йшли кілька десятків років.

Про те, що переговори зайшли в глухий кут можна судити і за заявою міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

"Ми домовилися продовжувати зусилля з пошуку взаємовигідних рішень", - тільки й сказав Сергій Лавров.

У свою чергу, дипломати обох країн визнають, що крапка в цьому питанні буде поставлена тільки після переговорів президента Віктора Януковича і його російського колеги Дмитра Медведєва.

Зараз ви читаєте новину «Росія і Україна продовжують "битву" за Керченський канал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути