вівторок, 04 травня 2010 12:37

Росія хоче утворити "Газпром" зразка радянських часів - Соколовський

Росія хоче утворити "Газпром" зразка радянських часів - Соколовський

Об'єднання НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому вигідне для Росії і абсолютно невигідне для України. Також це загрозливо для всієї Європи.

Про це у коментарі для Gazeta.ua заявив експерт з енергетичних питань і екс-заступник глави Секретаріату президента Богдан Соколовський.

"Позиція Європи у цьому питанні дуже близорука, але вона водночас дозволяє рекомендувати, що Україна повинна продовжувати ринкові реформи в енергетичному секторі. Якщо Україна іде в обійми Росії, то всі питання до Москви, а не до нас. Тут не ми будемо керувати. "Газпром" - набагато потужніша компанія за НАК "Нафтогаз". Коли вони об'єднаються, то утвориться "Газпром" зразка радянських часів і Україна не матиме впливу ні на керівництво, ні на менеджмент", - розповів він.

За його словами, Європа має розуміти, що Україна це той плацдарм, через який встановиться новий порядок в енергетичному секторі.

"Багато років ми самі стояли перед російськими викликами. Минулого року, коли з'явились невигідні для нас газові контракти. Тоді Європа умивала руки, а Україна вистоювала як могла", - сказав Соколовський.

Він також переконаний, що унаслідок об'єднання активів компаній Україна може претендувати лише на кілька відсотків.

"По-перше, переоцінки активів НАК "Нафтогазу" не було вже багато років. У нас стоять цифри, які були актуальними ще 10 років тому. По-друге, ніхто не буде оцінювати цього. Сьогоднішня владна команда не хоче брати на себе відповідальність. Вони будуть приймати будь-які пропозиції з російського боку, таким чином відповідальність за ситуацію у нас в країні автоматично перейде на іншого власника (на "Газпром" - ред.)", - зазначив Соколовський.

Експерт додав, що Україні світить максимум одне місце у раді директорів компанії і то "десь там на приставному стільчику".

Раніше прем'єр Росії Володимир Путін запропонував створити спільне підприємство в газовій сфері за участю "Газпрому" і "Нафтогазу".

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче утворити "Газпром" зразка радянських часів - Соколовський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути