вівторок, 08 вересня 2020 02:14

Росія хоче розвалити Україну зсередини "особливим статусом" Донбасу

Росія хоче розвалити Україну зсередини "особливим статусом" Донбасу
План російського ворога з початку агресїї проти України не змінився. Фото: Reuters

Так зване перемир'я на Донбасі, про яке говорить влада, закінчилося черговим вбивством російським окупантом українського громадянина. Про це сказав народний депутат від "Голос", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін в ефірі телеканалу ICTV.

"Логіка і позиція Росії з 14-го року жодним чином не змінилася. Вона добивається зараз того самого, чого добивалася із часу початку війни.

План був розвалити Україну зсередини. І окуповані території Донбасу це був "троянський кінь", якого намагалися нам напхати, починаючи з 15-го, 16-го років і закінчуючи сьогоденням.

Тактика трохи змінилася, але логіка залишилася тою самою. Тобто тимчасово окуповані території Луганської і Донецької областей мають отримати окремий статус. Можна як завгодно його називати - "автономний", "спеціальний режим місцевого самоврядування", "особливий статус". Це буде територія, яка не буде контролюватися Україною, яка буде розбивати, розколювати, розвалювати державу зсередини", - сказав нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливий статус перетворить Донбас на проросійське гетто - член ТКГ

"За часів президента Порошенка, коли Росія йшла на певні поступки і не отримувала належних компромісів, вона починала загострювати ситуацію. Таке було під час загострення на Світлодарській дузі, на промці. Зараз те саме. Логіка, тактика трохи змінилася. Тому що з точки зору Кремля Зеленський є більш чутливою людиною, менш обізнаною у військових справах, сприймається як більш лояльний персонаж.

Більше того, абсолютно неозброєним оком було очевидно, що для Зеленського обмін полоненими і зустрічі у "нормандському форматі" було дуже важливим бонусам, який можна було назовні ретранслювати. І цим і користалися. І саме тому погодилися на історію, яка називається "довготривалим припиненням вогню". І коли не була скасована постанова про неможливість проведення виборів на окупованих територіях, коли не спрацювала історія з "вивченням громадської думки" під час виборів, зробили те, що робили завжди - почали стріляти, вбивати.

Коли це так зване перемир'я починалося і мене запитували "Чим воно закінчиться?" я казав "На превеликий жаль, воно закінчиться тим, чим закінчувалися усі попередні припинення вогню - початком вогню і вбивствами українських громадян". Власне що і сталося.

Насправді не ми мали йти на поступки Росії. Ми мали вимагати від Росії протягом не менше пів року припинення вогню. І тільки після того, коли цього дотримуються, обговорювати обмін полоненими, гуманітарне розмінування, відведення сил і засобів.

Повне припинення вогню - це коли ніхто ніде не стріляє. Майже тисяча порушень припинення вогню. Коли кажуть "Ну так це не прицільний вогонь", так - це не прицільний вогонь. Залітає ВОГ (гранатометний постріл. - Gazeta.ua) в окоп, дякувати Богу що нікого не вбив 2 тижні тому. А зараз - вбив", - сказав Рахманін.

На Донбасі 6 вересня на 42-й день режиму припинення вогню російський окупант порушив домовленості та відкрив вогонь по українських позиціях. Було здійснено щонайменше 3 обстріли, під час яких 1 український воїн загинув.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче розвалити Україну зсередини "особливим статусом" Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути