Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2011 13:50

Російські генерали можуть тільки мріяти про модернізацію ЧФ РФ - експерт

Російські генерали можуть тільки мріяти про модернізацію ЧФ РФ - експерт

На сьогоднішній день російський Чорноморський флот у Севастополі не відіграє особливої військової ролі.

Про це в коментарі Gazeta. ua сказав директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"В принципі Севастополь для Росії є символом і особливої військової ролі флот там не грає. Для того, щоб здійснювати рейди на підтримку сил на Південному Кавказі достатньо і діючих баз. А от з точки зору символу це для росіян дуже чутливий момент, тому здача Севастополя перед виборами розцінювалася би як поразка влади. Тому Росія і не могла на це піти...Суто формально Росії немає сенсу тримати такий флот у Чорному морі адже питання безпеки можуть гарантувати формування, які знаходяться у Новоросійську", - зазначив експерт.

"Тут більшу роль відіграють економічні інтереси. Росія зараз зіткнулася з такою проблемою як обмежена пропускна спроможність її портів в Азово-чорноморському регіоні, тобто потреби експорту зростають, а розширювати експорт нема куди. Для цього їй потрібен і міст через Керченську протоку. Якщо цей проект вдасться здійснити, то це дорога до освоєння портового господарства Криму", - підкреслив експерт.

На запитання чи можна вважати, що флот перетворюється на бойову силу, зважаючи на плани російських генералів з його переозброєння, Микола Сунгуровський відповів так: "Не перетворюється.  Є так зване військове лоббі, яке звісно виступає за те, щоб якомога більші кошти були виділені на модернізацію флоту. Однак у Росії нема коштів навіть для того, щоб зробити боєздатними Балтійський та Тихоокеанський флот не кажучи вже про Чорноморський, який для неї є вторинним. Жодна програма озброєнь в тому числі і пов'язана з флотом не була виконана повністю", - додав експерт.

Він також зазначив, що жодної військової небезпеки для бази у Севастополі не існує.

"Після війни з Грузією не залишилося жодної держави у чорноморському басейні яка б могла претендувати на статус ворога Росії. Значно більше проблем у Росії може з'явитися в Абхазії, однак ці проблеми будуть переважно політико-економічного характеру", - додав аналітик.

Експерт також не виключає, що Севастополі у середньостроковій перспективі перетворить на базу, призначенням якоъ стане боротьба з тероризмом

"На грунті того, що в Чорноморському регіоні йдуть небезпечні тенденції мілітаризації вони все більше звертають увагу світової спільноти, яка до певного часу закривала на це очі, однак тепер ці проблеми виходять назовні. Особливо у відносинах між Азербайджаном та Арменією. Ще одним джерелом мілітаризації може бути ЧФ РФ та його модернізація. За цих умов Україні слід піднімати питання про демілітаризацію Чорноморського регіону. Оскільки це питання є непростим у політичному плані, то в якості першого кроку можна було розглядати скажімо організацію у Чорноморському регіоні мережі баз з протидії асиметричним загрозам, боротьби з тероризмом. Це можуть бути напівприкордонні сили, що призначенні для боротьби з такими загрозами", - резюмував Сунгуровський.

Нагадаємо, що 27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала "харківські угоди". Згідно до документу, термін аренди російським Чорноморським флотом бази у Севастополі збільшувався на 25 років.


Зараз ви читаєте новину «Російські генерали можуть тільки мріяти про модернізацію ЧФ РФ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути