вівторок, 11 грудня 2012 10:54

Роль парламенту в житті країни стала мізерною – експерт

Роль парламенту в житті країни стала мізерною – експерт
Сергій Таран вважає, що якість українського парламентаризму дуже низька.

Парламент минулого скликання не має політичної легітимності, окрім того, якість українського парламентаризму дуже низька.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Сергій Таран.

"Парламент особливо останні 2-3 роки став дуже сумною констатацією факту, що у нас влада не відображає волевиявлення громадян, адже та більшість, яка створена, з подачею якої були здійснені масштабні кадрові перетрубації у владі, це не та більшість за яку голосували громадяни. Через судове рішення, яке дозволяло фракцію і окремими депутатами, у нас утворився феномен "тушок", і  в результаті вся Рада – інша, ніж хотіли громадяни", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Регіонах" до кінця не впевнені, що за Азарова кожен проголосує особисто

Окрім того, політолог вважає, що парламент минулого скликання "не має політичної легітимності, для мене не дивно, що якість українського парламентаризму – достатньо низька. От наприклад в останні дні Ради 6 скликання депутати героїчно проголосували за те, що вони будуть голосувати особисто".

"Сама ж дискусія про такі питання – це величезна ганьба для українського парламентаризму. Це переходить межі уяви, коли депутати, які є головним органом законодавчої ініціативи обговорюють, б'ються між собою і з'ясовують чи треба виконувати Конституцію, то про що вже можна говорити? Від них навіть просто вимагаються якісні закони, але навіть до того мова не доходить. Адже головна інтрига – чи голосуватимуть особисто, чи будуть "тушки", які будуть політичні сили в парламенті, тобто це примітивний, печерний вік в розвитку парламентаризму, тому слово якість складно застосовувати", - додав експерт.

Говорячи, про наступну Раду, він зауважив: "Є надії, що новий склад буде трохи кращим. Про те не завдяки мажоритарникам, а завдяки тому, що серед партійних списків був більш уважний підбір кандидатур, принаймні серед опозиції. Друге, ця дискусія – печерна,  рудиментарна, але вона все ж таки є, і я сподіваюсь, що депутати будуть особисто голосувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І один у полі - воїн: Кармазін не піде з Ради, поки бюджет-2013 не скасують

"В наступному парламенті з'явиться надія до покращення поведінки депутатів, але ще не до якісного продукту. Ми можемо говорити, що будуть покращення, але проривів від них не варто очікувати, ще й через зміни в Конституції роль парламенту в житті країни зараз мізерна. У нас зараз парламент не призначає нікого на посади, в ньому не обов'язково наявність політичної коаліції, яка би несла партійну відповідальність за те, що відбувається в країні", - резюмував Таран.

Зараз ви читаєте новину «Роль парламенту в житті країни стала мізерною – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути