четвер, 05 грудня 2013 10:02

Родичі затриманих після штурму біля АП розповіли, як їх били

Родичі затриманих після штурму біля АП розповіли, як їх били
Скрін: 24tv.ua

Родичі 6-х із 9-ти засуджених активістів, яких затримали після сутичок біля Адміністрації президента, наполягають, що їх рідні ні в чому не винні. Вирок їм винесли без їх присутності в суді. Вони також заявляють, що до обвинувачених у лікарню довгий час не пускали адвокатів, а "беркутівці" били та знущались над ними.

Христина Превір, сестра засудженого киянина Єгора Превіра зазначила, що на засіданні Єгор пояснював судді, що не винен, не чинив спротиву при затриманні.

"Коли він побачив, як "Беркут" біжить слідом, здався добровільно. Думав: якщо нічого не робив, то міліція не застосовуватиме силу. Розказував, як "беркутівці" його били, роздягли, стояли й ходили по руках, ногах, голові. На вулиці було близько нуля, а він кілька годин пролежав на асфальті під ботинками "Беркуту", який знімав усе на відео", - розповіла Христина.

Вона додала, що в її брата чисельні травми голови. Через них Єгор втратив свідомість під час засідання суду. Інші рідні засуджених зауважують, що окрім побиття їх ще й обікрали співробітники "Беркуту". До речі, вони потім виступали в суді основними свідками.

"З відео, яке зняли на Банковій, видно, як Миколу били ногами. Також було чути, як в нього питали "Сколько дашь?", витягли гаманець. Адвокат говорив, що під час офіційного обшуку гаманця в нього вже не знайшли. Лише телефон та ключі. Миколу звинуватили, що то він керував трактором. Ніби на суді "Беркут" його впізнав, що він був у червоній куртці. Але Микола сказав, що був у чорній куртці, яка знаходиться в них у відділку, і що вона в крові. На ці зауваження суд не звертав увагу", - заявила Яна Степанова, наречена Миколи Лазаревського.

Зі слів родичів засуджених, більшість опинились біля Адміністрації президента випадково. Просто прийшли подивитись на протест, решта свідомо мітингували, але агресивних дій щодо "Беркуту" не вчиняли.

Нагадаємо, у вівторок, 3 грудня, Шевченківський райсуд столиці виніс ухвалу 9-м активістам, які перебували під час сутичок з "беркутівцями" біля Адміністрації президента. Усіх засудили по одній статті 294 Кримінального кодексу - організація масових заворушеннях та опір правоохоронцям при затриманні. Активісти отримали по два місяці тримання під вартою. З 9 людей 6 лежали в лікарнях через тяжкі травми. Це 32-річний Олександр Остащенко, 39-річний Юрій Болотов, 27-річний Єгор Превір, 38-річний Владислав Загоровка, 45-річний Валерій Гарагуц та 24-річний Микола Лазаревський. До них не пускали рідних. Народні депутати готові були взяти на поруки всіх обвинувачених, клопотали про внесення за них грошової застави. Але суд їм відмовив.

Зараз ви читаєте новину «Родичі затриманих після штурму біля АП розповіли, як їх били». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути