Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2007 18:29

"Результати виборів можуть бути скасовані"

  Михайло Охендовський очікує на виборах високої явки
Михайло Охендовський очікує на виборах високої явки

Члени Центральної виборчої комісії напередодні виборів працюють майже цілодобово. Через це розмову з одним із них, 33-річним Михайлом Охендовським, доводилося переносити кілька днів поспіль. Зрештою член Центрвиборчкому сам передзвонив, вибачився, що не міг раніше говорити.


Який настрій у членів ЦВК перед голосуванням?

— Емоційно складний, — зітхає Охендовський. — У нас склалася жахлива ситуація зі списками виборців. Подекуди вони навіть гірші, ніж на виборах 2006 року. Інша проблема — це політизація роботи виборчих комісій. На жаль, члени дільничних та окружних виборчих комісій так і не встигли зрозуміти, що вони є не представниками партій у комісіях, а організаторами виборів. З"являється інформація, що десь хтось збирається не підписувати протоколи. Це не передбачено законом і в певних випадках може тягнути за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. Цю проблему ми спробуємо унормувати своїми роз"ясненнями. Також є проблема, що у паспортах багатьох громадян своєчасно не вклеєні фотокартки при досягненні 25- і 45-річного віку. Із одного боку, це означає недійсність паспорта, з другого — не означає, що громадянин України позбавлений права голосу. Тобто, всі ті, хто є в списках, навіть якщо фотокартка не вклеєна, мають право проголосувати 30 вересня.

Чи багато людей не включено до списків?

— Так. Дільничні виборчі комісії працювали зі списками фактично лише кілька днів. Залишається сподівання, що суди в день голосування все ж таки прийматимуть заяви виборців про включення до списку. Водночас це ставить у складну ситуацію дільничні виборчі комісії. На минулих виборах їм доводилося просто від руки дописувати виборців у список, заносити усі відомості про виборця й видавати йому бюлетень. Можливо, це працюватиме й на виборах 30 вересня. Але це питання більше до судової гілки влади.

Яку явку виборців можна очікувати?

— Ми очікуємо високої явки, враховуючи високий рівень політизації суспільства.

Позачергові вибори проводяться в Україні вперше. Чим вони відрізняються від чергових?

— Насамперед терміном на їхню підготовку та відсутністю деяких процедур. Наприклад, на позачергових виборах не використовуються відкріпні посвідчення. Усі процедури відбуваються в більш стислі терміни. Зокрема, уточнення списків виборців. На це був лише тиждень, а на чергових виборах — понад місяць.

Зараз багато говорять про те, що політична сила, що програє вибори, може не визнати результатів голосування. Як у цьому випадку діятиме ЦВК?

— Сумнівів, що результати будуть оскаржені, у нас немає абсолютно ніяких. Ми вже психологічно налаштовані на те, що після оприлюднення результатів голосування десь кілька тижнів, а може й місяць, доведеться витратити у Вищому адміністративному суді на розгляд усіх позовів.

За яких умов результати голосування можуть скасувати?

— Із точки зору закону — за жодних. Але ми були свідками того, як 2004-го, за відсутності будь-яких законних підстав, Верховний суд України визнав незаконними результати другого туру голосування на виборах президента й призначив, усупереч закону, третій тур голосування. Тому готуватися необхідно до будь-чого. Звісно, не можна виключати й того, що рішенням Вищого адміністративного суду результати виборів будуть скасовані повністю.

Зараз ви читаєте новину «"Результати виборів можуть бути скасовані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути