Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2023 15:03

Резніков прокоментував резонансну публікацію про "розпил" грошей на харчах для військових

Резніков прокоментував резонансну публікацію про "розпил" грошей на харчах для військових
Міністр оборони Олексій Резніков відреагував на публікацію ЗМІ про закупівлю харчів для військових за завищеними цінами. Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони Олексій Резніков відреагував на публікацію ЗМІ про закупівлі Міністерством оборони продуктів для українських військовослужбовців у кілька разів дорожче, ніж вони коштують у столичних магазинах.

Заявив, що представить народним депутатам на засіданні профільного комітету за участі представників Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України "вичерпну інформацію з документами". Про це міністр написав у Facebook.

Цього року міністерство отримало пропозиції постачальників щодо добового раціону військовослужбовця у діапазоні від 151 до 162 грн, розповів.

"У результаті проведення переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу складає 145,8 грн. Хтось дійсно вважає, що ця сума є завищеною?", ‒ написав.

Зі слів міністра, номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%.

"Але цей показник навіть менше рівня інфляції, яка за рік склала 26,6%. Будь-яка господиня знає, як минулого року зросли ціни на різні види продуктів і яка була динаміка", ‒ заявив Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Лозинського: затриманого замміністра звільнили з посади

Коли народні депутати подивляться на контракти з віськома постачальниками, вони побачать, що ціни на одні й ті самі продукти – різні, сказав міністр.

Так само, з його слів, як відрізняються ціни у торговельних мережах, у тих же "Сільпо", "АТБ" чи "Новусі".

Резніков заявив, що у медіа "величезна кількість спотвореної інформації щодо цін".

"Те, що в публікації "Дзеркала тижня" було пораховано як 0,2% вартості контракту – це приготування їжі постачальником у кількох військових частинах, де з різних причин готують зовнішні підрядники. А зовсім не доставка продуктів. Це ще одна груба помилка, яка вводить в оману", – написав міністр.

Резніков окремо пояснив скандал із цінами на яйця. Він заявив, що в документі, який оприлюднили ЗМІ, зазначено аномальну ціну в 17 грн за одне яйце, на чому "було побудовано теорію змови". Резніков стверджує, що це технічна помилка, яку зробив постачальник.

"Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю. Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від гатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 грн. за кілограм яєць – це 85 грн. за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні", – заявив.

Міноборони помітило помилку ще у грудні, а тому відомство не укладало контракт за цим документом, який Резніков назвав фактично неіснуючим.

"Жодної копійки по ньому не витрачено. Заяви, що Міноборони "вкрало" або "намагалося вкрасти" мільярди – це повна маячня. Просто хтось дізнався про додаткові перевірки і вирішив розгорнути інформаційну атаку", – заявив.

Також заявив, що той, хто передав один із контрактів і доповнення до них для оприлюднення, – "як мінімум – вчинив службовий злочин".

"Цю особу буде обов'язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з'ясовано мотиви", – написав Резніков.

Також міністр заявив, що запропонує нардепам створити тимчасову слідчу комісію.

Заявив про "впевненість у правоті".

Міністерство оборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі – утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн, повідомили минулого тижня ЗМІ.

Після цього президент Володимир Зеленський заявив, шо буде "детальний розбір" щодо закупівель для військових.

Зараз ви читаєте новину «Резніков прокоментував резонансну публікацію про "розпил" грошей на харчах для військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути