Ексклюзиви
понеділок, 29 вересня 2008 09:28

"Регіонали" підозрюють Ющенка в контрабанді зброї до Грузії

У п"ятницю тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо постачань зброї до Грузії завдала по позиціях Президента Ющенка відразу кілька ударів. По-перше, згідно з попереднім висновком комісії, координацією постачань зброї до Грузії займався сам Ющенко. По-друге, зброя до Грузії поставлялася за заниженими цінами. По-третє, є факти контрабандних постачань озброєнь. Про це повідомив голова комісії, нардеп-"регіонал" Валерій Коновалюк.

"Можна визнавати доведеним факт того, що нашій обороноздатності цілеспрямовано завдавався колосальний збиток, — стверджує Коновалюк. — Зокрема, з бойового чергування знімалися зенітно-ракетні дивізіони, які тут же відправляли до Грузії за безцінь. Туди поставлялася навіть та номенклатура озброєнь, на яку наша армія чекає роками. П"ять нещодавно розроблених і зроблених у Житомирі модульних систем "Шквал" (БМП або БТР зі встановленими на них 30-мм гарматою, спареним 7,62-мм кулеметом, 30-мм гранатометом і протитанковим озброєнням — ред.) були продані до Грузії замість того, щоб бути поставленими нашій армії".

За словами глави комісії, результати розслідування викликали "великий інтерес у прем"єр-міністра України", яка у середу дала доручення контрольним органам перевірити "Укрспецекспорт". "Завдяки діяльності цієї структури Міноборони недоотримав від постачань озброєння до Грузії, за нашими оцінками, приблизно півмільярда гривень, — каже Валерій Коновалюк. — Причому вартість озброєнь занижували в 3-7 разів. Наприклад, стрілецької зброї до Грузії — пістолетів, автоматів, гвинтівок — за чотири роки було поставлено на 100 млн. грн., а Міноборони отримало від продажу 38 млн. грн. Куди йде різниця? На це питання повинні дати відповідь слідчі. Також у нас є побажання зустрітися безпосередньо з Віктором Ющенком, тому що є документи, які свідчать: координацією постачань озброєння до Грузії керував сам Президент".

Для того щоб зрозуміти, чи була контрабанда, треба дізнатися, скільки зброї і боєприпасів отримала Грузія, і порівняти з українськими даними. Але цей шлях, на думку Коновалюка, нереальний: "Думаю, відповідь із Грузії ми не отримаємо, хоча запит зробили. Зате нам обіцяє допомогти Міноборони Росії, у якого, за моєю інформацією, є факти контрабанди української зброї до Грузії".

Глава "Укрспецекспорту" Сергій Бондарчук, якого попросили прокоментувати ці звинувачення, відмовився робити це безпосередньо, оскільки, за його словами, на відміну від деяких діячів, усвідомлює значення своїх слів. "Нажаль, калібр цих політиків значно менший калібру зброї, постачання якої вони намагаються розслідувати". Бондарчук заявив, що система реалізації озброєнь і військової техніки досить контрольована, жорстка і багатоступінчата, щоб говорити про якісь зловживання і порушення, включаючи контрабанду, занижені ціни тощо, пише "Сегодня".

Двоє членів комісії — Валерій Коновалюк і Валерій Бондик — побували у Лозовій, де наприкінці серпня на складі боєприпасів сталася пожежа. "Моє враження, що у Лозовій цілком могло йтися про контрабанду і підпал як спробу замести сліди, — каже Коновалюк. — Складно уявити, як вогонь з технічної території сам міг перенестися на відстань 500 метрів на територію арсеналу, де зберігалися боєприпаси. І я попросив слідство уважно відпрацювати версію про навмисний підпал... Зрозуміло, що для ведення війни Грузії потрібні були великі запаси боєприпасів. І постачання із Лозової йшли якраз у період з травня по серпень цього року".

Гендиректор "Укрспецекспорту" Сергій Бондарчук спростував цю інформацію, заявивши, що боєприпаси із Лозової йшли не до Грузії, а до Чаду. І на абсолютно законних підставах.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" підозрюють Ющенка в контрабанді зброї до Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути