середа, 13 червня 2012 09:41

"Регіонали" хочуть розширити повноваження внутрішніх військ, створивши "жандармерії"

"Регіонали" хочуть розширити повноваження внутрішніх військ, створивши "жандармерії"
Василь Грицак і Валерій Коновалюк написали законопроект. Фото: segodnya.ua

У Партії регіонів пропонують увести спеціальні правоохоронні структури з військовим статусом.

Про це пише Українська правда.

Така пропозиція міститься у проекті закону про Державну службу правопорядку, авторами якого є "регіонали" Василь Грицак і Валерій Коновалюк.

Законопроектом пропонується, що вже з 1 січня Держслужба правопорядку, створена в системі МВС, замінить собою внутрішні війська, але з ширшими повноваженнями.

Зокрема, вона забезпечуватиме захист конституційного ладу від спроби його зміни або повалення, а також захист державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом.

Крім того на цей орган буде покладено здійснення державної охорони органів держвлади і місць постійного і тимчасового перебування посадових осіб.

Орган здійснюватиме заходи правового режиму воєнного стану або надзвичайного стану, заходів територіальної оборони.

Він здійснюватиме заходи, пов'язані з припиненням збройних конфліктів на державному кордоні, терористичної діяльності і  масових безпорядків.

Автори проекту пропонують, що головнокомандуючого Держслужби правопорядку і його заступників буде призначати особисто президент. Служба в даному формуванні буде проходити як за призовом, так і за контрактом.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що по своїй організаційно-територіальній побудові Держслужба діятиме за аналогією з колишніми військовими округами.

"У багатьох країнах ЄС правоохоронні органи з військовим статусом (типу "жандармерія") і із цивільним статусом (типу "поліція") є абсолютно незалежними структурами, у них є функції досудового слідства, але разом з тим у них є чітке розмежування сфер діяльності й впливу", - говориться в записці

Керівництво такими військово-адміністративними одиницями пропонується здійснювати командуючим відповідних оперативно-територіальних об'єднань Держслужби, які за посадою одночасно є начальниками органів військового управління - регіональних управлінь.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть розширити повноваження внутрішніх військ, створивши "жандармерії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути