вівторок, 14 січня 2014 12:36

"Регіонал" хоче дати 45 тисячам українців право "творити" закони

Автор: Фото: telegraf.com.ua
  Вадим Колесніченко зареєстрував законопроект про правотворчу діяльність
Вадим Колесніченко зареєстрував законопроект про правотворчу діяльність
Народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко зареєстрував у Верховній Раді проект Закону України "Про правотворчу народну ініціативу".

Як повідомили Gazeta.ua у консалтинговій компанії "Де Факто" згідно з документом, правотворча народна ініціатива визначена як сформована пропозиція щодо прийняття законодавчого акту чи розгляду відповідного проекту законодавчого акту або зміни законодавства, що підтримана не менше ніж 45 000 громадян України, які мають право голосу, та подана у встановлений законом спосіб на розгляд Верховної Ради.

Законопроектом пропонується розробити механізм ініціювання та реалізації не менше ніж 45 тис. громадянами України (біля 0,1% від загальної чисельності населення держави) права на правотворчу народну ініціативу. Це право буде здійснюватися через уповноважені органи Верховної Ради, а реалізовуватися у вигляді законодавчої ініціативи народними депутатами.

Варто зазначити, що такі правотворчі народні ініціативи не можуть стосуватися питань:

1. Про дострокове припинення або продовження терміну повноважень органів державної влади, органів місцевого самоврядування, про призупинення здійснення ними своїх повноважень, а також про проведення дострокових виборів до органів державної влади, органів місцевого самоврядування або про відстрочення зазначених виборів;

2. Про персональний склад органів державної влади, органів місцевого самоврядування;

3. Про обрання депутатів і посадових осіб, про затвердження, про призначення на посаду та про звільнення з посади посадових осіб, а також про надання згоди на їх призначення на посаду та звільнення з посади;

4. Про запровадження, зміну та скасування податків і зборів, а також звільнення від їх сплати;

5. Про прийняття надзвичайних і термінових заходів щодо забезпечення здоров'я та безпеки населення.

Законопроект винесено на розгляд Ради з метою реалізації конституційного принципу народного суверенітету, забезпечення прав та свобод людини й громадянина шляхом законодавчого закріплення механізмів прямої демократії в формі права громадян на ініціювання змін до законодавства.

Прийняття цього закону сприятиме реалізації конституційного принципу народного суверенітету, забезпечення прав та свобод людини й громадянина шляхом законодавчого закріплення механізмів прямої демократії у формі права громадян на ініціювання змін до законодавства, що стане визначним кроком в побудові в Україні основ громадянського суспільства й досягненню високих соціальних стандартів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" хоче дати 45 тисячам українців право "творити" закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути