вівторок, 04 червня 2013 20:59

Реальний вибір між ЄС і МС Україна зробить не раніше 2015 року - експерти

Реальний вибір між ЄС і МС Україна зробить не раніше 2015 року - експерти
Фото: vkurse.ua

Реальний вибір вектора інтеграції між Європейським Союзом та Митним союзом Україна зробить у 2015 році, вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Що стосується повороту в бік Росії, у бік Митного союзу, це може статися. Вибір буде не зараз, не в листопаді 2013 року. Реальний вибір між двома векторами інтеграції буде в 2015 році, під час і після президентських виборів", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Крім того, політолог зазначив: "Янукович може в силу тактичних міркувань (це для нього може бути вигідно, якщо тільки не буде підписано угоду в листопада 2013 роки з Євросоюзом)" пограти "в інтеграцію з Митним союзом. Велика частина його виборців цю ідею підтримає , і з точки зору логіки президентських виборів йому це вигідно буде зробити, але не поспішати з вступом Митний союз ".

Фесенко особливо підкреслив, що Україні не варто поспішати з вступом в МС.

"Але боюся, якщо стане питання вибору на користь Митного союзу, справа може закінчитися розколом країни", - сказав він.

Фесенко переконаний, що Україні слід шукати модель "гнучкого рівноваги, золотої середини" у відносинах і з ЄС, і з МС, щоб отримати економічну вигоду.

"Мало підписати цей договір (Угода про асоціацію), треба до і після підписання зробити так, щоб механізми вільної торгівлі спрацювали в плюс Україна. Якщо плюса не буде, ми отримаємо розчарування населення, і в підсумку нас може відкинути убік Євразії" , - пояснив експерт.

Він також спрогнозував, що якщо в Євросоюзі економічна і політична ситуація буде йти в бік подолання кризових тенденцій, Україна може бути повільно, але неминуче буде дрейфувати в бік Європейського Союзу. "Якщо будуть певні проблеми, то ми, можливо, зависнемо ще деякий час між європейською і євразійською платформою", - підкреслив Фесенко.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також дотримується думки, що вибір між ЄС і МС Україна зробить у 2015 році.

"Більш-менш значущі речі відбудуться в 2015 році", - сказав він.

У теж час він спрогнозував, що "для самозбереження нинішньої влади керівництво країни змушене буде у виборчій кампанії різко забути про європейську інтеграцію і всіляко підкреслювати, що з Європою у нас все підписано, тепер треба вирішити питання з Москвою, Казахстаном і так далі. Тому що в іншому випадку неможливо зібрати електорат ".

Політолог схиляється до думки, що Угода про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року підписано.

"Вони (Євросоюз) не хочуть відпускати Україну. Вони нічого їй давати не збираються, але і відпускати теж не хочуть", - переконаний Погребинський.

Експерт також пояснив, що Україна використовується і Росією, і Брюсселем як якийсь чинник або поліпшує переговорні умови між Брюсселем і Москвою, або погіршує. "Якщо Україна наближається до Брюсселю, тоді Брюсселю легше говорити з Москвою ... Якщо навпаки, то Москві легше говорити з Берліном і з Брюсселем. Ми в ролі, скоріше, як об'єкт, який використовують", - висловив думку Погребинський.

Зараз ви читаєте новину «Реальний вибір між ЄС і МС Україна зробить не раніше 2015 року - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути