середа, 29 грудня 2021 17:54

Розслідування щодо "Межигір'я" завершили - Януковичам світить до 15 років тюрми

Розслідування щодо "Межигір'я" завершили - Януковичам світить до 15 років тюрми
Янукович з сином втекли в РФ. Фото: Reuters

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування заволодіння колишнім президентом Віктором Януковичем і його сином Олександром резиденцією "Межигір'я".

Про це бюро повідомило у середу, 29 грудня.

Дії експрезидента кваліфікують за кримінальними статтями - "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", "Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом" і "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою".

Олександру Януковичу інкримінують привласнення і відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Портнов - "смотрящий" за судами від Кремля - юристка

За даними слідства, у 2002-13 роках Янукович зі своїм сином заволодів 104,61 га землі, будівлями, спорудами та іншим майном комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір'я" і будинком №123-а по вулиці Межигірській у селі Нові Петрівці.

Сьогодні адвокатам Януковичів відкрили матеріали провадження для ознайомлення. Далі обвинувальний акт скерують до Вищого антикорупційного суду.

Обом загрожує від 7 до 15 років тюрми із конфіскацією майна.

НАБУ розслідує справу з грудня 2019-го. З моменту втечі експрезидента і його сина до Російської Федерації у 2014 році і до грудня 2019-го справу розслідувала Генеральна прокуратура.

25 серпня слідчий суддя ВАКС дозволив заочне розслідування (in absentia) щодо Януковичів, що дозволило завершити слідство. Обом суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Об'єкти на території резиденції "Межигір'я" передали Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Конкурс на управління комплексом, де мешкав Янукович, планували провести весною.

24 січня 2019-го Оболонсь­кий райсуд міста Києва заочно визнав Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Зараз ви читаєте новину «Розслідування щодо "Межигір'я" завершили - Януковичам світить до 15 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути