понеділок, 29 жовтня 2012 18:08

"Раптове "дотягування" явки свідчить про маніпуляції на місцях" - політолог

"Раптове "дотягування" явки свідчить про маніпуляції на місцях" - політолог
Андрій Золотарьов вважає, що явку збільшити навмисно. Фото: glavcom.ua

5-6% українських виборців проголосували "ногами".

Про це Gazeta.ua розповів політолог Андрій Золотарьов, коментуючи ситуацію з явкою на парламентських виборах в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ковельському окрузі результати виборів фальсифікують просто на вулиці - ВО "Батьківщина"

"Для України це рекордно низька явка. Я підозрюю, що це явка ще й з урахуванням "допрацювання" на місцях. По ряду регіонів явка не дотягувала до 50%, а в результаті виявилась більше 50%. Тому ми можемо сміливо говорити про те, що вона була найбільш низькою за весь період спостереження", - зазначив політолог.

Нагадаємо, сьогодні ЦВК повідомив про явку в 57,99%.

"На місці Миколи Яновича Азарова я б не стрибав від втіхи і не говорив про вотум довіри до курсу реформ уряду, - додав Золотарьов. - Багато хто проголосував ногами, бо в них нема віри ні до влади, ні до опозиції. Плюс, результат "Свободи" по загальнопартійному округу: завдяки тому, що "регіонали" переписали правила гри, за рахунок мажоритарки вони собі забезпечать карт-бланш. Реально, результати виборів показують зовсім інше: протест проти політики влади. Бо і голоси "Свободи" і голоси КПУ — це протестні голоси. Не кажучи вже про голоси за "Батьківщину" та УДАР. Якщо скласти усе це до купи, результат є очевидним і не потребує коментарів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ці вибори віддзеркалили певний регрес в демократії" - канадські спостерігачі

За словами експерта, дійсно дивним є те, що результати екзит-полів показали один рівень явки виборців, тодія як ЦВК сьогодні оголосила іншу цифру.

"Експерти правильно порахували, що на екзит-полах явка була меншою, ніж про це потім оголосив ЦВК. Раптове дотягування явки, її підвищення у другій половині дня, якраз свідчить про маніпуляції на місцях. Як показує практика, коли йде вкидування, дописування, це вже речі штучні. Тому ця рекордно низька явка свідчить про те, що 5-6% від прогнозу проголосували ногам і не прийшли. Через те, що прибрали графу "проти всіх", люди, не маючи альтернативи, просто не бачили сенсу у цьому акті волевиявлення", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Раптове "дотягування" явки свідчить про маніпуляції на місцях" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути