Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 16:30

"Рада-3" не підвищить працездатність нардепів

"Рада-3" не підвищить працездатність нардепів

Питання дисциплінованості та відповідальності народних депутатів України можна вирішити, запровадивши систему голосування європейських парламентів, тобто процес прийняття рішення шляхом кворуму.

Так вважає народний депутат Святослав Олійник.

Зокрема, він зазначив, що парламентська більшість орієнтована на президента і зацікавлена у тому, щоб у ВР були результативні голосування.

"Результативні голосування за нинішньої системи можуть бути тільки тоді, коли голосується чужими картками. Бо усіх депутатів дуже важко зібрати у сесійній залі. Це правда. Це утворює колізію, тому що за Конституцією, за логікою і за здоровим глуздом, депутат повинен голосувати особисто", - зізнався нардеп.

На його думку, проблема тут у тому, що нинішня система прийняття рішення більшістю від конституційного складу є не зовсім ефективною.

"Більш правильно встановлювати положення кворуму для того, щоб засідання було правомірним. А уже більшістю від кворуму, від присутніх приймати рішення... Тому Партія регіонів шукає певний компроміс: як би так зробити, щоб і Конституцію не порушувати і не виставляти на сміх всю країну, тому що з нас сміються, коли бачать, що депутати голосують чужими картками", - сказав політик.

За словами Олійника, очевидно, що "Ахметов та інші діячі, які ніколи не бували у залі Верховної Ради чи були там всього кілька разів, ніколи до неї не зберуться і тому будуть проблеми з особистим голосуванням".

Разом з тим, нардеп упевнений, що "рано чи пізно система "Рада-3" буде запроваджена".

"Але я думаю, буде застосоване інше розрахування прийняття рішень. Можливо, буде змінено процедуру того, яка кількість голосів вважається достатньою для прийняття рішення. Наприклад, європейські парламенти не працюють більшістю від конституційного складу. Натомість вони приймають рішення більшістю від присутніх", - підкреслив парламентарій.

Він уточнив, що кворум - це завжди є більше половини чи двох третин від конституційного складу парламенту.

"Кворум має свою розумну межу. Тоді результативність голосування залежатиме від того, наскільки дисципліновано депутати ходять до сесійної зали. Але зрозуміло, що окрім дисциплінованості ще існують певні об'єктивні причини: хтось може бути у відрядженні, хтось захворів. Від цього не можуть державні рішення не прийматись. Відповідно механізм прийняття рішень повинен бути більш гнучким", - резюмував Олійник.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада відмовилася впроваджувати систему "Рада-3", яка забезпечує персональне голосування народного депутата. За відповідну постанову проголосували лише 222 нардепи.

Зараз ви читаєте новину «"Рада-3" не підвищить працездатність нардепів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути