четвер, 16 липня 2020 15:35

Рада змінила Виборчий кодекс

Верховна Рада внесла зміни до Виборчого та Кримінального кодексів.

За це проголосували 308 народних депутатів. "За" голосували фракції "Слуги народу", ОПЗЖ, "Батьківщини", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Проти голосував "Голос". Нуль голосів "За" - "Європейська солідарність".

Партійна (пропорційна) система виборів починається в містах, де від 10 тис. виборців. У сільські, селищні і міські голови можна йти самовисуванцем, пише "РБК-Україна".

Зміна форми бюлетеня на місцевих виборах

Автор: Telegram-канал нардепа Олександра Качури
 

У виборчому бюлетені в одному рядку, почергово зліва направо зазначається:

визначений жеребкуванням номер кожної організації партії;

повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім'я та по-батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером;

два квадрати: порожній для партії та квадрат із нанесеним трафаретом для кандидатів у списку;

список із прізвищами, ініціалами усіх кандидатів та їхніми порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до списку партії у дві колонки.

Підкуп і продуктові набори

Забороняється надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування і спиртних напоїв, товарів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (організації партії), символіки партії.

Також заборонено надання пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних і нематеріальних активів, зокрема від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Велике будівництво" Зеленського не допоможе "слугам" на виборах - політтехнолог

Виборча квота у 25%

Першим у територіальному виборчому списку організації партії розміщують кандидата, включеного до такого списку під першим номером.

Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів - 25% і вище за розмір виборчої квоти, розміщуються після першого номера списку за зменшенням відсотків голосів.

За умови рівного відсотка голосів місце вище займає кандидат, який вище у списку.

Після таких кандидатів у списку стоятимуть імена тих, хто отримав голосів менш ніж 25% від квоти. Вони розміщуються в черговості, визначеній організацією партії під час висування кандидатів.

Позачергові місцеві вибори

Позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові проводитимуться двічі на рік - в останню неділю березня і останню неділю жовтня. Тобто всі місцеві вибори, які не є черговими, в усіх населених пунктах відбуватимуться в один день - або навесні, або восени.

Кримінальна відповідальність

У Кримінальному кодексі визначається, що перешкоджання вільному здійсненню виборцем свого виборчого права, перешкоджання діяльності члена виборчої комісії чи офіційного спостерігача під час виконання ними своїх повноважень або здійснення своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням, карається обмеженням або позбавленням волі терміном до 3 років, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

15 липня Верховна Рада призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які мають відбутися 25 жовтня цього року.

Вибори відбудуться зокрема до районних рад.

Зараз ви читаєте новину «Рада змінила Виборчий кодекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути