вівторок, 30 листопада 2021 15:17

Рада ухвалила закон про підвищення податків

Верховна Рада ухвалила закон про збільшення ставок податків, акцизів та інших платежів до дербюджету.

Відповідний законопроєкт у другому читанні на засіданні Ради 30 листопада підтримали 255 депутатів.

"За" проголосували 210 депутатів із фракції "Слуга народу", 18 - із фракції "За майбутнє", 19 від фракції "Довіра", двоє від "Батьківщини" та ще шість позафракційних.

Автор: youtube.com
  Проголосувати законопроект № 5600 монобільшістю не вдалося - підтримали лише 210 "слуг"
Проголосувати законопроект № 5600 монобільшістю не вдалося - підтримали лише 210 "слуг"

Документ № 5600 стосується підприємств і громадян України. У разі підписання президентом він набуде чинності 1 січня 2022 року.

Законом передбачене мінімальне податкове зобов'язання щодо земельних ділянок. Якщо оцінка землі становитиме стандартні для України 28 тис. грн за 1 га, мінімальне зобов'язання становитиме 1,4 тис. грн за 1 га на рік. Також у розмірі 18% встановлюють податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, яка перевищує 12 мінімальних зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін хоче, щоб ЄСВ і єдиний податок сплачували щомісяця

Документ має на меті зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 га до 0,5 га. Виключають із платників єдиного податку чотири групи, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці, крім курей.

Згідно з документом, дохід, отриманий від продажу впродовж року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього й наступних об'єктів нерухомості - за ставкою 18%. Підвищуються також ставки екологічного податку, рентної плати за користування надрами й ставки акцизного податку на алкоголь і сигарети.

Встановлюється обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон. передбачено й обмеження в праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України в разі невиконання податкового обов'язку.

Законопроєкт про збільшення ставок податків, акцизів та інших платежів до держбюджету, підготовлений Мінфіном, Кабмін вніс у Раду на початку червня. У першому читанні законопроєкт схвалили Рада 1 липня. Ухвалення цього законопроєкту дозволить зібрати 2022 року з українців додатково 30 млрд грн податків.

Раніше Верховна Рада ухвалила рішення про розгляд законопроєкту № 5600 за скороченою процедурою. Після цього фінансовий комітет Ради рекомендував парламенту затвердити його в другому читанні. Із 159 запропонованих правок депутати відхилили 29.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила закон про підвищення податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути