четвер, 03 червня 2010 11:56

Рада прийняла принципи зовнішньої і внутрішньої політики Януковича

Рада прийняла принципи зовнішньої і внутрішньої політики Януковича

Народні депутати у першому читанні прийняли за основу проект закону про засади зовнішньої та внутрішньої політики України.

"За" проголосували 253 народних обранця з 430 зареєстрованих в залі. По фракціях: Партія регіонів - 171 депутат, БЮТ - 23, "Наша Україна - Народна самооборона" - 10, фракція Комуністичної партії - 27, фракція Блоку Литвина - 19 і три позафракційних депутати.

Зокрема, законопроект передбачає, що основним принципом зовнішньої політики країни "є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного співробітництва з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес".

Законопроект передбачає також внесення змін до закону України "Про основи національної безпеки". Зокрема, зі статті, яка визначає пріоритети національних інтересів, виключається норма про інтеграцію України в євроатлантичний простір безпеки.

Зі статті про основні напрямки державної політики в питаннях національної безпеки виключена норма про набуття Україною членства "в Організації Північноатлантичного договору".

При цьому збережена завдання членства в Європейському Союзі "при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами СНД, а також з іншими країнами світу". Ця норма була присутня і в попередньому законі.

Крім того, законопроектом "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" російській та іншим мовам національних меншин України гарантується захист, вільний розвиток і використання.

Так, серед принципів внутрішньої політики в гуманітарній сфері значиться "реалізація державної мовної політики на підставі норм національного та міжнародного права, забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України ".

Раніше Рада національної безпеки і оборони схвалила запропонований Президентом законопроект про внутрішню і зовнішню політику України і рекомендувала внести його на розгляд парламенту в якості першочергового.

Gazeta.ua за матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла принципи зовнішньої і внутрішньої політики Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути