Ексклюзиви
четвер, 31 жовтня 2019 18:07

Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення
Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн грн. перевищують його законні доходи. Фото: ye.ua

Покарання за незаконне збагачення повернули до Кримінального кодексу.

У четвер 259 нардепів проголосували за законопроєкт №1031, пише Українська правда.

"Всім звичайним людям зрозуміло, що ситуація, коли суддя, або прокурор, все життя маючи скромну зарплату, живе в будинку на 5 поверхів з тенісним кортом і двома басейнами і при цьому цей будинок зареєстрований на його маму пенсіонерку, яка за життя сплатила 10 тисяч податків, то всім зрозуміло, що така ситуація ненормальна і є індикатором незаконних корупційних активів такого судді, або прокурора", - сказала голова антикорупційного комітету Анастасія Красносільська.

Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн грн. перевищують його законні доходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Двері відчинені. Робіть реформи" - генсек НАТО звернувся в Раді до нардепів

Також закон передбачає механізм конфіскації майна.

"Ці два механізми (відповідальність і конфіскація –) будуть працювати разом і відповідно за найбільші крадіжки буде кримінальна відповідальність, менші – цивільна конфіскація… Механізм цивільної конфіскації передбачає рішення суду. Передбачає, що прокуратура має збирати докази, іти в суд, і тільки в тому випадку, якщо суд погоджується із поданими доказами, настає цивільна конфіскація", - сказала Красносільська.

Нагадаємо, законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, правда, під іншим номером 10461, з'явився в парламенті ще 17 липня. Президент Володимир Зеленський подав його в надії на те, що колишній склад Ради збереться на позачергове засідання Ради і оперативно проголосує. Але цього так і не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути