Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2021 12:02

Рада підтримала матеріальну допомогу депортованим комуністами українцям

Рада підтримала матеріальну допомогу депортованим комуністами українцям
У 40-50-их роках минулого століття комуністи примусово переселили понад 700 тис. українців. Фото: Вікіпедія

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо визнання депортованими громадян України, яких у 1944-1951 роках примусово переселили з території Польської Народної Республіки.

За це у п'ятницю проголосували 294 депутати.

Рішення підтримали депутати зі всіх фракцій і груп.

"У 2019 році виповнилося 75 років початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр.

Депортація є одним із трагічних наслідків Другої світової війни, здійснена комуністичними тоталітарними режимами Радянського Союзу і Польщі.

Українці віками зазнавали постійних утисків та переслідувань від колонізаторів за свою віру, мову, землю, численних людських жертв, духовних й матеріальних втрат, неодноразових примусових виселень.

Офіційно депортація українського населення почалася 9 вересня 1944 року в результаті угоди між урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного Визволення і Договору між СРСР і ПНР, примусово переселили понад 700 тис. українців-автохтонів", - сказано у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одного вже немає, а другий ще б'ється в конвульсіях" - мережею шириться малюнок про тотожність двох режимів

Законопроєктом передбачають щорічну разову матеріальну допомогу і пільги для депортованих осіб. Також пільги - для членів їхніх сімей.

Це пропонують зробити незалежно від дати народження депортованої особи, оскільки внаслідок депортації більшість переселенців втратила документи, які підтверджують їх перебування на території Польщі.

"Через цю обставину примусово переселені особи мають значні проблеми з підтвердженням депортації, тому порядок надання статусу депортованої особи встановлюється Кабінетом Міністрів України при відповідному міжнародному співробітництві з Республікою Польща", - сказано.

"Роками в цьому залі лежали законопроєкти, роками цей зал їх не розглядав.

І це дуже добре, що зараз ми повертаємося до цього питання.

Закликаю до другого читання його (законопроєкт. - Gazeta.ua) доопрацювати. Аби люди отримали максимально справедливі компенсації і порядок їх нарахування", - сказав перед голосуванням народний депутат від "Голос" Роман Лозинський.

Під час переселення українців із Польщі на збори давали дві години, розповів очевидець тих подій.

Зараз ви читаєте новину «Рада підтримала матеріальну допомогу депортованим комуністами українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути