Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 12:22

Рада підтримала податкову амністію для українців

Рада підтримала податкову амністію для українців
За законопроєкт проголосували 215 із 243 "слуг народу". Фото: Андрій Нестеренко, rada.gov.ua

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу щодо податкової амністії. Документ підтримали 243 народні депутати, пише ZN.UA.

Голосування: фракції "Слуга народу" за - 215, ОПЗЖ - нуль, "Європейська солідарність" - нуль, "Батьківщина" - нуль, "Голос" - шість, групи "Партія "За майбутнє" - нуль, "Довіра" - 16.

За документом, в Україні з 1 вересня цього року до 1 вересня наступного відбудеться одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Про що закон

Йдеться про одноразовий обов'язковий платіж, який декларант сам розраховує з вартості належних йому активів. При цьому він має враховувати ставку такого збору.

Передбачається 5% збору щодо валютних цінностей, які розміщені на рахунках українських банків. Також платник може обрати 6% ставки та платити податкове зобов'язання трьома рівними частинами щороку.

Щодо валютних цінностей, які розміщені в іноземних банках, визначено 9% збору. Також можна обрати ставку в 11,5% та платити зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Крім того, встановлена ставка у 2,5% щодо номінальної вартості держоблігацій з терміном понад рік, які не можна достроково погасити. Це стосується облігацій, придбаних з 1 вересня 2021-го до 31 серпня 2022 року до подання добровільної декларації. Альтернативою є ставка 3%, яку рівними частинами треба буде виплачувати три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відтепер буде інакше" - Зеленський розповів про олігархів і "рубання рук"

Добровільно задекларувати свої доходи зможуть:

фізичні особи, які є резидентами України, в тому числі й самозайняті особи;

фізичні особи, які не є резидентами України, але були ними на момент отримання об'єктів декларування, або на момент отримання доходів, за які отримав відповідне майно.

Тих, хто не скористався такою можливістю, закон визначатиме такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності активів, отриманих з доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори.

Не можуть бути добровільними декларантами:

особи, які на початок періоду такого декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними і перебувають на повному утриманні інших осіб, зокрема батьків, та/або держави;

особи з обмеженою дієздатністю, та над якими встановлена опіка/піклування;

особи, які починаючи з 1 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення";

особи, які перебувають під спеціальними економічними та іншими санкціями, запровадженими проти них Україною.

У вівторок президент Володимир Зеленський повідомив, що повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон про відповідальність за недостовірне декларування.

Зараз ви читаєте новину «Рада підтримала податкову амністію для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути