Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 11:15

"Відтепер буде інакше" - Зеленський розповів про олігархів і "рубання рук"

"Відтепер буде інакше" - Зеленський розповів про олігархів і "рубання рук"
"Великий бізнес - це нормально. Ненормально - ставати великим бізнесом, коли ти незаконно щось береш із бюджету", - сказав Зеленський. Фото: president.gov.ua

В Україні будуть рівні правила для всіх, а органи влади - незалежні від упливу олігархів. Про це сказав президент Володимир Зеленський на форумі у вівторок.

"Потужна тема - деолігархізація. Вона для України не нова. Поміж старих політиків складно знайти тих, хто не обіцяв українцям боротися з олігархами для зростання економіки. Але натомість щороку зростала тільки кількість борців з олігархами й кількість, власне, олігархів.

Причина очевидна - діти не можуть відрубати в батьків руку, яка їх створила, привела до влади та щедро щодня годує", - сказав Зеленський.

Він заявив про "реальні дії для подолання цього замкненого кола".

"Олігархи накопичують часто незаконний капітал. Частина цього капіталу йде на створення, просування й утримання політиків, чиновників задля примноження капіталу", - заявив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов із віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

Також він згадав про "політиків-олігархів", які "розраховували, що цей двигун працюватиме вічно".

"Єдиним джерелом влади в Україні є винятково український народ. Понад 40 мільйонів громадян, а не декілька осіб. Вони, користуючись слабкістю державних інституцій і системною корупцією, за безцінь скуповували ресурс, активи, преференції. Сьогодні використовують статки проти своєї країни.

Вони намагалися впливати одразу на все - на ухвалення рішень у парламенті, призначення міністрів, керівників державних підприємств у всіх секторах економіки. Вирішували, що й кому дивитися на телебаченні. Хто за якими тарифами має сплачувати", - сказав Зеленський.

"Відтепер буде інакше. Усе, що ми хочемо - зрозумілих, прозорих, рівних і спільних правил для всієї України.

Усім варто остаточно зрозуміти, що державні інституції та суди мають бути незалежні не тільки від інших гілок влади, але й від великого бізнесу. Партії, засоби масової інформації, державні службовці всіх рівнів, судді, правоохоронці, наглядові ради державних підприємств - усі мають функціонувати без підтримки та впливу олігархічного капіталу.

Великий бізнес - це нормально, правильно, потужно. Ненормально - ставати великим бізнесом, коли ти незаконно щось береш із бюджету держави. Або ти щось не докладаєш у бюджет.

Ненормально - коли це шось вимірюється вже навіть не мільйонами, а мільярдами гривень. Ненормально - коли великий бізнес одноосібно контролює певні галузі економіки, диктує правила всій країні. Ми хочемо країну нормальних дієвих правил, законів, конкурентної економіки, незалежних ЗМІ", - заявив президент.

Зеленський сказав, що законопроєкт про олігархів - лише початок.

"Це фундамент для подальшої нормативно-правової бази, яка поставить на перше місце захист інтересів України й захист усіх платників податків. Від державних органів та інституцій, дотичних до боротьби з корупцією та монополіями. Запровадити ефективні антитрастові інструменти для подолання олігархічної системи", - заявив Зеленський.

2 червня президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. У документі йдеться про те, кого можна так називати, та про заборони. Для проведення деолігархізації, окрім основного закону необхідно буде ухвалити ще 11 нормативно-правових актів.

У відеозверненні після засідання РНБО Зеленський заявив, що питання про статус олігархів можуть винести на всеукраїнський референдум.

Зараз ви читаєте новину «"Відтепер буде інакше" - Зеленський розповів про олігархів і "рубання рук"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути