Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 16:41

"Заяви "Газпрому" про газовий борг - блеф"

Своє бачення газових стосунків України та Росії у коментарі журналісту 1+1 News висловив голова правління Альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик.

На його думку, з самого початку вищому керівництву України не слід було втягуватися в енергетичні суперечки, оскільки боргів України перед Росією ніколи не було — невизначеність існувала у стосунках господарюючих суб"єктів, які і повинні були її вирішувати.

"Некоректною була позиція уряду, а тим більше президента і його Секретаріату в тому, що вони дали себе втягнути в ці розмови про якісь борги України перед "Газпромом", - стверджує експерт. - "В України немає боргів перед "Газпромом". Для того ми і вибирали посередника RosUkrEnergo, щоб він вирішував усі ці питання. Одним із основних аргументів укладення договорів з RosUkrEnergo було те, що ця компанія зможе забезпечити безперебійне транспортування природного газу і вирішення боргових питань".

Також Боровик підкреслив, що однією з найважливіших проблем є відсутність якісного контролю газової сфери, що часто призводить до різного бачення її стану з боку України та Росії.

"У нас не прорахована сума боргів і немає можливості їх перевірити", - стверджує він. - "Біля 400 млн. доларів оскаржується в судових позовах через різницю в заявах "Газпрому" і RosUkrEnergo (з одного боку) і "Нафтогазу України".

Газпром

Відповідаючи на запитання про те, чи можливі подальші погрози з боку Росії стосовно можливого відключення газу через відсутність відповідних контрактів, експерт заявив, що такий варіант не вигідний в першу чергу Росії, оскільки скорочення поставок газу відіб"ється в першу чергу на європейських споживачах і позначиться на іміджі "Газпрому". В той же час, Боровик не виключає можливість тиску з боку Росії з метою підписання невигідних для України угод.

"По-перше, цього (відключення) не буде. Ці заяви — блеф, - упевнений Боровик. - По-друге це зроблене для того, щоб підігнати нас у розрахунках, зважаючи на те, що ці розрахунки (суми боргу) не перевірені. Доки ми не поставимо жорстку систему обліку і не реконструюємо свою газотранспортну систему, жодна людина в країні не може бути впевненою в цих цифрах.

Як відомо, черговий етап загострення газового протистояння між Україною та Росією завершився сьогодні звітом уряду та заявою "Нафтогазу" про погашення боргів перед "Газпромом" та "УкрГаз-Енерго" відповідно.

В свою чергу "Газпром" у своєму коментарі з цього приводу заявив, що пишатися нема чим, оскільки погашення боргів за минулі роки не є досягненням і звернув увагу на те, що між Україною та Росією досі не укладені контракти про постачання газу на 2008 рік. Цей факт, на думку речника газового монополіста Сергія Купріянова, може призвести до виникнення нових проблеми, повідомляє "1+1".

Зараз ви читаєте новину «"Заяви "Газпрому" про газовий борг - блеф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути