середа, 16 січня 2008 13:17

"Виплати вкладів "Ощадбанку" спричинять збільшення інфляції"

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor"s заявляє про збільшення ризиків "перегріву" української економіки через виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

Про це сказано в повідомленні S&P.

"Прийняття урядом України зобов"язань з виплати втрачених заощаджень громадян збільшить ризики "перегріву" економіки", - сказано в повідомленні.

Зокрема, на думку рейтингового агентства, ці виплати ще більше збільшать попит в українській економіці, що може спричинити збільшення інфляції.

"У середньостроковій перспективі існує реальна можливість того, що вартість депозитів знову зменшиться внаслідок більш високих, ніж очікувалося, темпів інфляції", - сказано в повідомленні.

S&P зазначає, що на сьогодні дефіцит платежів за рахунку поточних операцій українського уряду оцінюється в 3,4% ВВП й є відносно помірним, з надлишком фінансованим потоком прямих іноземних інвестицій.

Однак такий дефіцит майже вдвічі збільшиться в 2008 році через підвищення цін на газ, імпортований з Туркменістану й Росії, а також через внутрішній попит, що підвищується.

"Якщо ціни на світовому ринку металів знизяться, темпи зростання дефіциту рахунку зовнішніх операцій можуть прискоритися. У середньостроковій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом з високою інфляцією можуть привести до збільшення тиску на гривню й фактично покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу", - сказано в повідомленні.

S&P називає популістським підхід уряду у фіскальній і квазифіскальній політиці, що несе ризик зниження (а не підвищення, як планує уряд) купівельної спроможності громадян, підриву досягнутих економічних результатів і може привести до негативних наслідків для кредитоспроможності українського уряду.

Постанова Кабінету Міністрів N1 від 9 січня 2008 року передбачає виплату в 2008 компенсацій за знеціненими вкладами, на загальну суму 6 млрд. гривень, у тому числі безпосередньо самим вкладникам - 5,76 млрд. гривень, а також спадкоємцям померлих вкладників - на суму 0,24 млрд. гривень.

11 січня Ощадбанк почав виплачувати компенсації за знеціненими вкладами.

Зараз ви читаєте новину «"Виплати вкладів "Ощадбанку" спричинять збільшення інфляції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути