субота, 29 травня 2010 13:25

"Великою Вітчизняною" повинні займатися науковці – Кендзьор

"Великою Вітчизняною" повинні займатися науковці – Кендзьор

"Нунсівець" Ярослав Кендзьор вважає, що займатися питанням заборони вживання терміну "Велика Вітчизняна війна" мають наукові організації та історики.

"Я сумніваюся, що це є компетенція представницьких органів - обласної чи районної ради. Для цього є науковці, наукові установи. Треба дотримуватися загальної світової традиції і тієї термінології, яка є справедливою", - зазначив Кендзьор у коментарі Gazeta.ua.

Нагадаємо, що у вівторок, 25 травня, львівська облрада прийняла рішення про заборону вживання терміну "Велика Вітчизняна війна".

Водночас "нунсівець" не бачить порушення закону у такому рішенні львівських депутатів.

"Облрада висловила своє розуміння і своє ставлення до цієї проблеми. І це є добре, бо це є позиція представницького органу влади Львівщини", - сказав Кендзьор.

Кендзьор також вважає, що заборона вживання терміну "Велика Вітчизняна війна" ґрунтується на логіці та історичній правді.

"Тому що та частина війни, яку називають Велика вітчизняна є складовою Другої світової. І відривати одну частину світового катаклізму, який розпочався із вересня 1939-го року і завершився у серпні 45-го, неможливо. Радянська історикографія виділила одну частину війни, яка спільно називається Другою світовою, виключно для пропагандистської мети та пропагандистських цілей", - сказав Кендзьор.

Коментуючи те, що у четвер кілька львівських депутатів відкликали свої голоси з-під вівторкового рішення облради, "нунсівець" сказав: "На жаль ми маємо таких народних обранців, які не погоджуються з тим, щоб термін "Велика Вітчизняна війна" вживався замість терміну і поняття Друга світова. Це говорить про кон'юктурність частини депутатів - представників навіть такого регіону, як Львівщина. Один боїться за свій бізнес. Інший плекає надію, що новий режим Януковича залишить його на тій посаді, яку він займав раніше, до приходу Януковича. От такі фактори впливають на позицію того чи іншого депутата".

Зараз ви читаєте новину «"Великою Вітчизняною" повинні займатися науковці – Кендзьор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути