Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2008 12:29

"В Україні теж є своє потенційне "Косово"

"В Україні теж є своє потенційне "Косово"
Директор Центру соціальної аналітики "Лівий погляд" Євген Філіндаш вважає, що Україна повинна чітко визначити свою позицію щодо визнання або невизнання незалежності Косово.

Крім тези про те, що "сьогодні позиція України відносно Косово ще остаточно не сформована", заява міністра закордонних справ Огризка містила тезу, співзвучну американській: "100%, що позиція України буде полягати в тому, що цей факт не може бути прецедентом".

І навіть, якщо незалежність Косова не буде визнана Україною, форма невизнання буде вкрай невизначеною, говорить Філндаш. А тим часом, чітка і виразна дипломатична протидія проголошенню косовської незалежності відповідала б національним інтересам України.

За словами політолога, в Україні теж є своє потенційне "Косово". Йдеться про Крим. Причому в Криму ситуація ще більш неоднозначна, вважає Філіндаш.

При збереженні існуючого співвідношення темпів народжуваності в слов"янського (українців і росіян) і кримсько-татарського населення в Криму, кримські татари через декілька десятиліть будуть становити більшість населення на півострові.

Масові зіткнення з міліцією, етнічні і релігійні конфлікти вже звична "частина" кримського "пейзажу". А значить "косовський сценарій" у Криму теж можливий, припускає Філіндаш.

"І всі надії на те, що цивілізований світ ніколи не піде на підтримку кримського сепаратизму і його міжнародне визнання, не більш ніж ілюзії" - каже політолог.

Україна поки виявилася єдиною православною країною (або, висловлюючись коректно – країною з переважно православним населенням), яка не виразила рішучої незгоди з відторгненням від православної слов"янської Сербії частини її території.

Хоча не тільки Росія і Білорусія, але навіть і Греція, Кіпр, Болгарія і Румунія, які входять і до Євросоюзу і до НАТО, такі заяви зробили.

За матеріалом: Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні теж є своє потенційне "Косово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути