Ексклюзиви
субота, 19 січня 2008 11:30

"Ющенко позбавляє місцеве самоврядування демократичних перспектив"

Ініціативи президента України Віктора Ющенка по реформуванню місцевого самоврядування, представлені на розгляд парламенту, не усувають головних недоліків української системи влади і виключають перспективу застосування західної демократичної моделі, переконана президент Національної академії державного управління при президентові України Віра Нанівська. Про це вона заявила в інтерв"ю газеті "Дзеркало тижня".

За її словами, президентські законопроекти закріплюють поєднання виконавчих і контролюючих функцій регіональними держадміністраціями.

"Державні адміністрації як і раніше конкуруватимуть в боротьбі за повноваження з місцевими органами влади, як і раніше їх пригнічуватимуть і диктуватимуть свої правила гри", - відзначила вона, додавши, що "губернатор не зможе захищати загальнонаціональні інтереси, представляючи центр в регіоні".

Віра Нанівська вважає, що ситуацію ускладнює можливість зняти губернатора з посади 2/3 голоси обласної ради. "Поза сумнівом, це дуже небезпечний бартер: залишити виконавський орган у губернатора-господаря і за це дати місцевій раді можливість губернатора зняти", - підкреслила вона.

У результаті, підкреслила Нанівска, повністю виключається перспектива застосування західної демократичної моделі місцевого самоврядування.

"Коли центр на місцях представляє префект, який тільки контролює виконання законів і загальнонаціональних програм, а ніяк не розподіляє місцеві фінансові ресурси району або області. І якого, через цю виключно державну функцію, призначити і зняти може тільки президент, як гарант тій самій цілісності, соборності і ідеологічній спрямованості держави", - відзначила експерт, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко позбавляє місцеве самоврядування демократичних перспектив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути